Mjerenja krvnog tlaka na Cvjetnom trgu!

Mjerenja krvnog tlaka na Cvjetnom trgu!

Mjerenja krvnog tlaka na Cvjetnom trgu!
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Podržite nacionalnu javnozdravstvenu kampanju mjerenja krvnog tlaka u svrhu prevencije hipertenzije i atrijske fibrilacije koje mogu dovesti do niza opasnih komplikacija, pa tako i do moždanog udara, jednog od najčešćih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj.

Javnozdravstvena kampanja u organizaciji Zaklade "Hrvatska kuća srca" započinje ove subote, 18. travnja 2015., mjerenjem krvnog tlaka od 10 do 14 sati, na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od hipertenzije u Hrvatskoj godišnje boluje oko 750.000 osoba, dok oko 25.000 osoba doživi moždani udar.

Fibrilacija atrija najčešća je aritmija u općoj populaciji te se pretpostavlja kako danas u Hrvatskoj oko 40.000 osoba boluje od povremene ili trajne fibrilacije atrija.

Krvni tlak će građanima mjeriti medicinske sestre, članice Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara tlakomjerima Microlife Afib koji tijekom mjerenja ukazuju na fibrilaciju atrija.

Javnozdravstvena kampanja s ciljem pravodobnoga otkrivanja arterijske hipertenzije i fibrilacije atrija, osim u Zagrebu, provodit će se u Osijeku, Splitu i Rijeci, a rezultati mjerenja bit će združeni, obrađeni i prikazani na završnoj konferenciji za medije koncem rujna, prigodom Svjetskoga dana srca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti