Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hrkanje i apneja škode mozgu

Hrkanje i apneja škode mozgu

Hrkanje i apneja škode mozgu
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2015.
  • Broj pregleda: 203
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Problemi s disanjem tijekom spavanja, kao što su hrkanje ili apneja, mogu biti povezani s preuranjenim nastankom problema s pamćenjem i smanjenjem kognitivnih sposobnosti, otkriva nam to istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology.

U istraživanju je sudjelovalo 2470 osoba u dobi od 55 do 90 godina. Znanstvenici su ih podijelili u tri skupine - oni koji pate od Alzheimerove bolesti, oni koji pate od blagih kognitivnih poteškoća i oni koji nemaju nikakvih problema s kognitivnih sposobnostima.

Abnormalno disanje tijekom spavanja je učestalije kod starijih osoba. Stručnjaci procjenjuju da su problemi sa spavanjem prisutni kod oko 52% starijih muškaraca i 26% starijih žena. Također procjenjuju da oko 50% osoba, koje imaju problema s teških hrkanjem, pate od apneje.

Znanstvenici su u istraživanju htjeli provjeriti jesu li problemi sa spavanjem povezani sa slabljenjem kognitivnih sposobnosti, što je i neizostavan dio starenja. Osim što su provjeravali prisutnost problema s disanjem, znanstvenici su također provjeravali primaju li sudionici ikakvu terapiju za te probleme.

Sudionici, koji su imali probleme s disanjem, su u znatno ranijoj dobi počeli osjećati prve znakove blagih kognitivnih poteškoća. Prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće jest 70 godina kod osoba koje imaju problema s disanjem, u odnosu na osobe koje nemaju problema s disanjem. Naime, kod njih je prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće bila 90 godina.

Znanstvenici su također otkrili da osobe, koje pate od Alzheimerove bolesti, u značajnom postotku pate i od problema s disanjem tijekom spavanja.

Rizik od nastanka kognitivnih poremećaja je bio manji kod osoba koje su primale terapiju u svrhu uklanjanja problema s disanjem tijekom spavanja. Kod njih su se prvi znakovi kognitivnih poremećaja počeli javljati čak 10 godina kasnije.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti