Hrkanje i apneja škode mozgu

Hrkanje i apneja škode mozgu

Hrkanje i apneja škode mozgu
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Problemi s disanjem tijekom spavanja, kao što su hrkanje ili apneja, mogu biti povezani s preuranjenim nastankom problema s pamćenjem i smanjenjem kognitivnih sposobnosti, otkriva nam to istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology.

U istraživanju je sudjelovalo 2470 osoba u dobi od 55 do 90 godina. Znanstvenici su ih podijelili u tri skupine - oni koji pate od Alzheimerove bolesti, oni koji pate od blagih kognitivnih poteškoća i oni koji nemaju nikakvih problema s kognitivnih sposobnostima.

Abnormalno disanje tijekom spavanja je učestalije kod starijih osoba. Stručnjaci procjenjuju da su problemi sa spavanjem prisutni kod oko 52% starijih muškaraca i 26% starijih žena. Također procjenjuju da oko 50% osoba, koje imaju problema s teških hrkanjem, pate od apneje.

Znanstvenici su u istraživanju htjeli provjeriti jesu li problemi sa spavanjem povezani sa slabljenjem kognitivnih sposobnosti, što je i neizostavan dio starenja. Osim što su provjeravali prisutnost problema s disanjem, znanstvenici su također provjeravali primaju li sudionici ikakvu terapiju za te probleme.

Sudionici, koji su imali probleme s disanjem, su u znatno ranijoj dobi počeli osjećati prve znakove blagih kognitivnih poteškoća. Prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće jest 70 godina kod osoba koje imaju problema s disanjem, u odnosu na osobe koje nemaju problema s disanjem. Naime, kod njih je prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće bila 90 godina.

Znanstvenici su također otkrili da osobe, koje pate od Alzheimerove bolesti, u značajnom postotku pate i od problema s disanjem tijekom spavanja.

Rizik od nastanka kognitivnih poremećaja je bio manji kod osoba koje su primale terapiju u svrhu uklanjanja problema s disanjem tijekom spavanja. Kod njih su se prvi znakovi kognitivnih poremećaja počeli javljati čak 10 godina kasnije.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti