Hrkanje i apneja škode mozgu

Hrkanje i apneja škode mozgu

Hrkanje i apneja škode mozgu
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Problemi s disanjem tijekom spavanja, kao što su hrkanje ili apneja, mogu biti povezani s preuranjenim nastankom problema s pamćenjem i smanjenjem kognitivnih sposobnosti, otkriva nam to istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology.

U istraživanju je sudjelovalo 2470 osoba u dobi od 55 do 90 godina. Znanstvenici su ih podijelili u tri skupine - oni koji pate od Alzheimerove bolesti, oni koji pate od blagih kognitivnih poteškoća i oni koji nemaju nikakvih problema s kognitivnih sposobnostima.

Abnormalno disanje tijekom spavanja je učestalije kod starijih osoba. Stručnjaci procjenjuju da su problemi sa spavanjem prisutni kod oko 52% starijih muškaraca i 26% starijih žena. Također procjenjuju da oko 50% osoba, koje imaju problema s teških hrkanjem, pate od apneje.

Znanstvenici su u istraživanju htjeli provjeriti jesu li problemi sa spavanjem povezani sa slabljenjem kognitivnih sposobnosti, što je i neizostavan dio starenja. Osim što su provjeravali prisutnost problema s disanjem, znanstvenici su također provjeravali primaju li sudionici ikakvu terapiju za te probleme.

Sudionici, koji su imali probleme s disanjem, su u znatno ranijoj dobi počeli osjećati prve znakove blagih kognitivnih poteškoća. Prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće jest 70 godina kod osoba koje imaju problema s disanjem, u odnosu na osobe koje nemaju problema s disanjem. Naime, kod njih je prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće bila 90 godina.

Znanstvenici su također otkrili da osobe, koje pate od Alzheimerove bolesti, u značajnom postotku pate i od problema s disanjem tijekom spavanja.

Rizik od nastanka kognitivnih poremećaja je bio manji kod osoba koje su primale terapiju u svrhu uklanjanja problema s disanjem tijekom spavanja. Kod njih su se prvi znakovi kognitivnih poremećaja počeli javljati čak 10 godina kasnije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti