Brokula protiv raka želuca

Brokula protiv raka želuca

Brokula protiv raka želuca
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U novom istraživanju objavljenom u časopisu „Cancer Prevention Research“, istraživači su otkrili da klice brokule djeluje na infekciju uzrokovanu bakterijom Helicobacter pylori, koja je čest stanovnik želuca.
Infekcija koju uzrokuje spomenuta bakterija jedna je od najučestalijih infekcija u svijetu i glavni je uzrok raka želuca.

U istraživanju je sudjelovalo 48 Japanaca i Japanki koji su nasumično odabrani da osam tjedana jedu 70g svježih klica brokule starih tri dana, ili jednaku količinu klica biljke alfalfa.
Istraživači su procijenili raširenost infekcije na početku istraživanje, te ponovno nakon četiri i osam tjedana, upotrebom standardnog izdisajnog testa, serološkom analizom i testovima stolice.

Otkrili su da je razina aktivnosti bakterije bila značajno manja na sva tri testa kod ljudi koji su osam tjedana jeli klice brokule, dok je razina aktivnosti ostala jednaka kod onih koji su jeli klice biljke alfalfa.

Komentirajući istraživanje, Jed Fahey, sa poznatog američkog medicinskog fakulteta John Hopkins, rekao je: „Brokula je nedavno postala vrlo popularna u javnosti kao preventivna prehrambena namjernica. Ovo istraživanje ide u prilog dokazima koji upućuju da bi klice brokule mogle spriječiti razvoj raka ne samo kod laboratorijskih životinja, već i kod ljudi.“

Znanstvenici vjeruju da bi smanjenje aktivnosti bakterije moglo dovesti i do smanjenja incidencije raka želuca, budući da postoji dobro utvrđena uzročno-posljedična veza.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti