Trebaju li nam multivitamini?

Trebaju li nam multivitamini?

Trebaju li nam multivitamini?
  • Objavljeno: Utorak, 27.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Multivitamini trebaju sadržavati svaku nutritivnu tvar koja je potrebna vašem tijelu, no sve veći broj istraživanja pokazuje kako multivitamini mogu imati štetno djelovanje na zdravlje.

Istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da većina multivitamina sadrži štetnu razinu metala koji povećavaju rizik od nastanka kognitivnih poremećaja kasnije u životu.

Prof. Neal D. Barnard je sa svojim stručnim timom analizirao sastojke multivitamina. Otkrili su da veliki broj multivitamina sadrži čak dvostruko veću razinu željeza i bakra, u odnosu na preporučenu razinu.

Prethodna istraživanja su pokazala da povećana razina željeza može uzrokovati nastanak Alzheimerove bolesti, a povećana razina bakra može uzrokovati nakupljanje plaka na krvnim žilama, čime se povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da osobe, koje u tijelu imaju prekomjernu razinu bakra, imaju za 3 puta veći rizik od nastanka mentalnih bolesti.

Bakar i željezo povećavaju dotok kisika u mozak, što je dobro za svaku funkciju mozga. S druge strane, prekomjerna razina kisika u mozgu može uzrokovati nastanak oksidacijskog stresa, čime se povećava rizik od nastanka oštećenja neurona.

Multivitamini ne moraju nužno naškoditi zdravlju, dok god ih uzimate u skladu s preporukama liječnika. No, u većini slučajeva potreba za uzimanjem multivitamina ne postoji. Razinu nutritivnih tvari u tijelu možete povećati na potpuno prirodan i bezopasan način, prenosi HealthNews.

Znanstvenici ističu da svi ljudi, čija je prehrana raznolika, vjerojatno ne trebaju multivitamine. Vitamine D i B12 često ne unosimo dovoljno, stoga razmislite o uzimanju suplemenata jer ih pronalazimo u malom broju namirnica.

Ako vam vaš liječnik kaže da trebate uzimati multivitamine, potražite one koji ne sadrže bakar i željezo jer ih vjerojatno unosite u dovoljnoj količini putem mesa i povrća, kao i obogaćenih žitarica i mliječnih proizvoda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti