Mogu li se sve vrste raka spriječiti?

Mogu li se sve vrste raka spriječiti?

Mogu li se sve vrste raka spriječiti?
  • Objavljeno: Subota, 26.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća je sve veći broj slučajeva različitih bolesti, za koje znanstvenici često govore da su bolesti modernog doba – alergije na hranu, intolerancija na laktozu, intolerancija na gluten, celijakija, pretilost, sindrom iritabilnog kolona i niz drugih. No, bolest koja ugrožava živote sve većeg broja ljudi jest rak.

Porast slučajeva različitih vrsta raka je djelomično posljedica zapadnjačkog stila života kojega karakterizira unos nezdravih namirnica, namirnica zagađenih štetnim kemijskim spojevima, manjak fizičke aktivnosti i kroničan stres. Kada malo bolje razmislite, to je zapravo stil života, a svaki pojedinac ima potpunu vlast nad odabirom životnih navika i životnog stila.

Znanstvenici još uvijek ne znaju kada i kako točno se rak počinje razvijati. Ne znaju što je točno uzrok razvijanja kancerogenih stanica. Svakodnevnim unosom štetnih spojeva ćete nakon nekog vremena previše opteretiti jednog od vitalnih tjelesnih organa i tjelesne stanice će početi mutirati. Koliko točno vremena je potrebno da bi došlo do mutacije tjelesnih stanica znanstvenicima još uvijek nije poznato.

Stručnjaci vjeruju da je jedan od vodećih uzročnika raka nepravilna prehrana. Ovakva vrsta raka nije zarazna niti se prenosi genima. Zbog cjeloživotnog nepravilnog životnog stila će tijelo prije ili poslije početi raditi pod pritiskom, tada se narušava ravnoteža rada svake stanice i dolazi do nastanka prvih kancerogenih stanica.

Stručnjaci ističu da nisu sve vrste raka jednake, ali su sve vrste raka uzrokovane kancerogenim stanicama. Na rizik od nastanka kancerogenih stanica možemo utjecati, što znači da možemo utjecati i na rizik od nastanka svih vrsta raka.

Saznajte što vi možete učiniti za prevenciju raka!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti