Pušenje oštećuje DNA u roku od nekoliko minuta

Pušenje oštećuje DNA u roku od nekoliko minuta

Pušenje oštećuje DNA u roku od nekoliko minuta
  • Objavljeno: Srijeda, 19.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Cigarete počnu uništavati pušačev DNA u roku od nekoliko minuta nakon udisanja, donosi nam najnovije istraživanje, sugerirajući kako ova navika uzrokuje trenutno genetsko oštećenje te brzo povećava kratkoročni rizik za razvoj raka.

„Rezultate koje ovdje objavljujemo trebali bi služiti kao jasno upozorenje onima koji bi htjeli početi pušiti cigarete," objašnjava glavni autor istraživanja Stephen S. Hecht i kolege sa Sveučilišta u Minnesoti.

U svom istraživanju, istraživači su se usmjerili na „klasu krivaca" koji uzrokuju rak, a koje nalazimo u dimu cigareta. Oni se nazivaju policiklički aromatski ugljikovodici, ili PAU.

Za PAU se zna da nanose štetu na DNA i zato se misli kako igraju veliku ulogu u nastanku raka pluća, bolesti za koju istraživači ističu kako je povezana s 3.000 umrlih dnevno širom svijeta, uglavnom kao posljedica pušenja .

No do danas je malo poznato po kojem točno mehanizmu, izloženost PAU-a uzrokuje bolest.

Da bi se bolje razumjeli rizici, Hechtov tim je proveo analizu označavanjem i praćenjem jednog PAU-a kroz tijela 12 volontera pušača, prenosi Yahoo.

Autori istraživanja napominju kako je ovaj pristup bio „prvi koji je istražio metabolizam čovjeka kod kojeg je PAU posebno dostavljen preko udisanja dima cigarete, bez uplitanja od strane drugih izvora izlaganja, kao što je zagađenje zraka ili prehrana."

Rezultati pokazuju kako se odmah nakon udisanja dima, konkretni PAU brzo pretvorio u poznati toksin i zatim je počeo razarati DNA pušača u roku od samo 15 do 30 minuta nakon pušenja.

Brzina kancerogenih procesa je jako iznenadila istraživački tim. Objašnjavaju kako je brzina kojom je potencijalno smrtonosni DNA napad počeo, usporediva s direktnim ubrizgavanjem PAU-a izravno u krvotok.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti