Uzrokuje li loš kolesterol širenje raka?

Uzrokuje li loš kolesterol širenje raka?

Uzrokuje li loš kolesterol širenje raka?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jednom kada se rak počne širiti i na druge dijelove tijela, liječenje raka postaje puno zahtjevnije i teže. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Cell Reports, otkriva da loš (LDL) kolesterol igra važnu ulogu u širenju raka.

Do nastanka raka dolazi kada se normalne tjelesne stanice počnu ponašati abnormalno, rastu nekontrolirano, množe se i oblikuju tumore.

Ako se ne počne liječiti na vrijeme, stanice raka se mogu jako brzo početi širiti na druge dijelove tijela, što je jedan od vodećih uzroka smrti uzrokovane rakom.

Ako bolje shvatimo širenje raka ili metastazu, liječenje raka će postati puno uspješnije. Znanstvenici ulažu velik trud kako bi metastazu što bolje proanalizirali.

Znanstvenici iz Australije su analizirali ponašanje tjelesnih stanica pod utjecajem dobrog (HDL) i lošeg (LDL) kolesterola.

Rezultati laboratorijske analize su pokazali da se stanice raka brže šire na zdrave tjelesne stanice pod utjecajem lošeg (LDL) kolesterola. Točan uzrok im još uvijek nije poznat, ali su ustanovili da dobar (HDL) kolesterol ne potiče širenje kancerogenih stanica.

"Vjerujemo da bi se boljom kontrolom razine lošeg kolesterola moglo spriječiti ili barem usporiti širenje stanica raka", izjavio je voditelj istraživanja prof. Thomas Grewal.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Također, ističu da planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili na koji način loš kolesterol potiče stanice raka da se šire.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti