Muškarci su možda ključni kod utjecaja za korištenje kontracepcije

Muškarci su možda ključni kod utjecaja za korištenje kontracepcije

Muškarci su možda ključni kod utjecaja za korištenje kontracepcije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veća je vjerojatnost da će mlada žena koristiti kontracepciju ako ju njen partner čvrsto podržava.

Točnije rečeno, žene dvostruko češće dosljedno koriste metode kontracepcije ako je njihov partner davao veliku podršku u korist kontrole rađanja, objašnjavaju istraživači.

U istraživanju je pregledano 435 parova iz Los Angelesa i Oklahoma Citya. Žene su bile u dobi od 18 do 25 godina, nisu bile trudne i nisu namjeravale ostati trudne.

Dok su muškarci i žene u istraživanju rekli kako aktivno sudjeluju u odlučivanju da li će koristiti kontracepciju, bilo je znatnog neslaganja između partnera o tome da li su oni zaista porazgovarali o kontracepciji.

Ovaj tip kontradikcije je čest kod muško-ženskih odnosa, objašnjava glavna istraživačica Marie Harvey, profesorica javnog zdravlja na Sveučilištu u Oregonu.

„Za muškarca, razgovor o kontracepciji može značiti da je on pitao da li je partnerica na piluli, a na to je ona rekla da. Za žene, međutim, to jedno pitanje se ne može računati kao razgovor. Razgovor po njoj izgleda drugačije, njih dvoje sjede i imaju dugotrajnu raspravu o tipu kontracepcije koju bi trebali koristiti," izjavila je Harvey.

Zanimljivo kod ovog istraživanja je da rezultati daju novi uvid u seksualno ponašanje i korištenje kontracepcije.

„Pokušavamo bolje razumjeti utjecaj partnera u seksualnoj dinamičnosti," objašnjava Harvey. „Javna zdravstvena istraživanja su u prošlosti u velikoj mjeri bila usmjerena samo na žene, a opet znamo da takve odluke često ne donose samo one, te da na žene seksualni partner može biti vrlo utjecajan. Ipak, istraživanja često ni ne spominju utjecaj seksualnih partnera na zaštitna ponašanja."

Osim toga, istraživači su otkrili da iako su ženske sudionice rekle kako ne žele ostati trudne, većina njih ima nezaštićene spolne odnose.

„Ženama se treba pomoći  da pojasne svoje želje i donesu odluku o tome treba li koristiti kontracepciju ili da li žele planirati trudnoću," zaključuje Harvey.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti