Kondomi štite vaginalnu floru

Kondomi štite vaginalnu floru

Kondomi štite vaginalnu floru
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što štite od neželjene trudnoće i prijenosa raznih spolnih bolesti, kondomi pomažu u održavanju razine dobrih bakterija u vaginalnoj flori, otkrivaju nam znanstvenica iz Kine.

Spolno aktivne žene, koje koriste kondome, imaju veću razinu dobrih bakterija u vaginalnoj flori, u odnosu na žene koje koriste druge oblike zaštite, otkrivaju znanstvenici.

Znanstvenici su se fokusirali na lactobacillus, grupu bakterija koja prevladava u vaginalnoj flori. Ove bakterije pomažu u održavanju pH vrijednosti vaginalne flore.

Prisutnost ovih bakterija pomaže u prevenciji bakterijske vaginoze, koja nastaje kada dolazi do neravnoteže u razini vaginalnih bakterija. Simptomi su svrab, iscjedak neugodnog mirisa i tamnije boje.

U istraživanju su sudjelovale 164 zdrave i udane žene, u dobi od 18 do 45 godina. Njih 72 je koristilo kondome, 57 intrauterine uređaje i 35 ih se štitilo od trudnoće brojanjem plodnih i neplodnih dana.

Rezultati su pokazali da su žene, koje koriste kondome, imale najvišu razinu lactobacillus bakterija i uravnoteženu pH vrijednost.

Spolna aktivnost može narušiti ravnotežu vaginalne flore, naročito kada sperma, čija je pH vrijednost od 7 do 8, dođe u kontakt s vaginalnom florom.

Ipak, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu PLOSOne, ističu da kondomi nisu potpuno pouzdana zaštita od neželjene trudnoće, stoga je svakako potreban dodatan oprez.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti