Što sve utječe na fizičku privlačnost?

Što sve utječe na fizičku privlačnost?

Što sve utječe na fizičku privlačnost?
  • Objavljeno: Srijeda, 19.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Kao da zavođenje nije dovoljno teško, pravila privlačnosti nisu mnogo jasnija. Mislimo da znamo zašto nas fizički privlače određene osobe, pozivajući se na činjenicu da više volimo plave oči od smeđih, ili mišićavo tijelo. Ali postoje mnogi faktori koji nas tjeraju određenim ljudima, a odbijaju nas od drugih. Nos, oči i uši sudjeluju u izboru nama privlačne osobe. Možda mislite da vas dobro tijelo ili simetrično lice privlači određenoj osobi, ali neki od sljedećih elemenata također mogu igrati ulogu.

Crvena boja

Boje pobuđuju različite reakcije u ljudi. Plava boja je povezana sa tišinom, žuta čini ljude sretnima i društvenima, a crvena izaziva povjerenje i strast. U stvari, nekoliko istraživanja je pokazalo da vas nošenje crvene boje automatski čini privlačnijim suprotnom spolu. Studija iz 2008. godine objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology je pokazala da muškarci smatraju žene koje nose crveno više atraktivnim, čak i kada se radi o slici iste žene u različitim bojama.

Žene također vole crvenu boju što potvrđuje istraživanje objavljeno u 2010. godine. Utvrđeno je da žene misle da su muškarci koji nose crvene majice poželjniji i imaju viši status u društvu.

Glas

Pitanje da li smo alt ili bariton se odnosi na hormone, posebno estrogen, progesteron i testosteron. Prva dva čine glasove ženstvenijima, dok treći proizvodi duboke, muževne glasove. Budući da hormoni imaju zapanjujući učinak na činjenicu tko nas privlači (privlačenje značajno oscilira s obzirom na menstrualni ciklus), ne čudi da razina hormona koja utječe na glas ima isti učinak.

Istraživanja su pokazala da žene više vole muškarce s dubljim glasovima, posebno oko ovulacije. Tada žene vole muževnije glasove. Muškarci vole žene s višim glasovima koje percipiraju kao ljepše.

Ove postavke imaju biološku osnovu: muškarci i žene instinktivno traže najbolje partnere, oni će najvjerojatnije dati najviše potomaka. Plodnost je u pozitivnoj korelaciji s visokim količinama hormona, poput estrogena u žena i testosterona kod muškaraca.

Antibebi pilule

Mnoge životinje koristite miris kako bi odredile održivost potencijalnih partnera. Ženski miševi, na primjer, miriše urin muških miševa kako bi bile sigurne da su oni genetski različiti ili više znanstveno govoreći, one nesvjesno miriše pokazatelje njihovih glavnih histokompatibilnih kompleksa (MHC), DNK segmenta koji pomaže imunološkom sustavu da otkrije bolesti. One žele partnere s MHC genom koji se najviše razlikuje od njihovog, tako da bio potomstvo imalo odličan imunološki sustav. Kakve to ima veze s nama? Ljudi nemaju naviku mirisati urin, ali ih privlači tjelesni miris. Žene koje su zamoljene da pomiriše muške znojne majice većinom su preferirale one koje pripadaju muškarcima s različitim MHC genom od njihovog.

Studija iz 2008. godine provedena na Sveučilištu u Liverpoolu je utvrdila da će žene koje koriste pilule zapravo imati veću vjerojatnost da odaberu muškarce sa sličnim MHC genom. Ta tendencija može utjecati na plodnost ako su geni prebliski za uspješnu kompatibilnost, a da ne spominjemo da kada žena prestane uzimati pilule , možda joj partner nije privlačan.

Iz muške perspektive, ima nekih dokaza da žene koje uzimaju antibebi pilule nisu toliko atraktivne kao žene koje ne uzimaju hormonsku kontracepciju. Studija koju je 2008. provelo Sveučilište New Mexico analizirala je različite visine napojnica egzotičnim plesačicama. One koje nisu koristile kontracepcijske pilule zaradile su 70 dolara po satu za vrijeme ovulacije i u prosjeku 53 dolara za cijeli ciklus. Žene koje su pile pilule zaradile su 37 dolara u prosjeku, bez značajne razlike tijekom ciklusa.

Ovulacija

Kontracepcija mijenja prirodni hormonalni ciklus žene, što utječe na to kako ona percipira potencijalne partnere i oni nju. Ali kad pilula nije u igri, ovulacija se događa normalno, a muškarce više privlače žene kada su plodne. Studija iz Praga donosi da muškarci najbolje reagiraju na ženski miris kada su one u folikularnoj fazi, što se događa neposredno prije ovulacije. Žene također nesvjesno mijenjaju vanjski izgled i ponašanje tijekom tog razdoblja.

Toliko mnogo faktora se mora poklopiti da bi jednu osobu privukla druga, a mnogo toga je izvan naše kontrole. Puno toga se događa, a da mi nismo ni svjesni. Stoga, kada sljedeći put upoznate nekoga i pomislite da vam se sviđa jer ima oči te i te boje, razmislite još jednom. Možda vam se ipak sviđa miris, glas ili razina hormona. Ne zvuči baš romantično, ali tako je.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije