Na Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a pacijentu ugrađen umjetni kralježak izrađen uz pomoć 3D printera

Na Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a pacijentu ugrađen umjetni kralježak izrađen uz pomoć 3D printera

Na Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a pacijentu ugrađen umjetni kralježak izrađen uz pomoć 3D printera
  • Objavljeno: Utorak, 08.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pacijent se osjeća odlično, snaga u rukama mu je znatno bolja, a kontrolne rendgenske snimke vratne kralježnice pokazuju odlično smješten i fiksiran usadak. Kroz nekoliko dana pacijent će biti otpušten kući, kaže prof. dr. Dinko Štimac, predstojnik riječke Klinike za neurokirurgiju koji je predvodio operaciju

Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata izrađen u kalupu na 3D printeru. Usadak je postavljen 77-godišnjem pacijentu s malignom bolešću na mjesto sedmog vratnog kralješka koji je imao metastazu u svom trupu, a operaciju je predvodio prof. dr. Dinko Štimac, novoizabrani predstojnik riječke Klinike za neurokirurgiju. Operaciji je prethodila suradnja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, uz pomoć čijeg softwera su obrađeni digitalni podaci dobiveni CT snimkom vratne kralježnice.

Na dobivenoj 3D rekonstrukciji riječki su kirurzi označili dio kosti koji će biti biti uklonjen, da bi potom inženjeri tehnikom 3D printanja učinili kalup u koji će se na licu mjesta za vrijeme operacije od akrilata saliti usadak po mjeri uklonjenog dijela kosti.

– Drugim riječima, usadak je kompjutorskom preciznošću dizajniran samo za tog pacijenta i samo za tu situaciju. Prednosti su brojne. Jedna od njih je da se to radi individualno po potrebama mjera za određenog pacijenta, a ne šablonizirano. Također, radi se o jeftinijoj metodi s obzirom da takav komercijalni usadak od titana košta i do deset puta više, a olakšana je primjena naknadnog onkološkog liječenja i zračenja budući da je akrilat u toj situaciji puno podobniji od metalnih ili titanskih usadaka.

Po potrebi, radi boljeg onkološkog tretmana i radiološkog praćenja, titanska pločica i vijci nakon šest tjedana mogu se ukloniti, a sam akrilat ne čini artefakte i šumove. Do sada je ova tehnologija u Hrvatskoj primjenjivana samo za estetske neurokirurške zahvate poput kranioplastike.

Nije nam poznato niti iz literature, niti iz drugih izvora da je netko primjenio ovu tehniku i tehnologiju za nadomjestak kralješka, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Ponosni smo da je dio projekta hrvatske pameti i hrvatskog proizvoda, objasnio je prof. dr. Štimac.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti