Na Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a pacijentu ugrađen umjetni kralježak izrađen uz pomoć 3D printera

Na Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a pacijentu ugrađen umjetni kralježak izrađen uz pomoć 3D printera

Na Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a pacijentu ugrađen umjetni kralježak izrađen uz pomoć 3D printera
  • Objavljeno: Utorak, 08.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pacijent se osjeća odlično, snaga u rukama mu je znatno bolja, a kontrolne rendgenske snimke vratne kralježnice pokazuju odlično smješten i fiksiran usadak. Kroz nekoliko dana pacijent će biti otpušten kući, kaže prof. dr. Dinko Štimac, predstojnik riječke Klinike za neurokirurgiju koji je predvodio operaciju

Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata izrađen u kalupu na 3D printeru. Usadak je postavljen 77-godišnjem pacijentu s malignom bolešću na mjesto sedmog vratnog kralješka koji je imao metastazu u svom trupu, a operaciju je predvodio prof. dr. Dinko Štimac, novoizabrani predstojnik riječke Klinike za neurokirurgiju. Operaciji je prethodila suradnja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, uz pomoć čijeg softwera su obrađeni digitalni podaci dobiveni CT snimkom vratne kralježnice.

Na dobivenoj 3D rekonstrukciji riječki su kirurzi označili dio kosti koji će biti biti uklonjen, da bi potom inženjeri tehnikom 3D printanja učinili kalup u koji će se na licu mjesta za vrijeme operacije od akrilata saliti usadak po mjeri uklonjenog dijela kosti.

– Drugim riječima, usadak je kompjutorskom preciznošću dizajniran samo za tog pacijenta i samo za tu situaciju. Prednosti su brojne. Jedna od njih je da se to radi individualno po potrebama mjera za određenog pacijenta, a ne šablonizirano. Također, radi se o jeftinijoj metodi s obzirom da takav komercijalni usadak od titana košta i do deset puta više, a olakšana je primjena naknadnog onkološkog liječenja i zračenja budući da je akrilat u toj situaciji puno podobniji od metalnih ili titanskih usadaka.

Po potrebi, radi boljeg onkološkog tretmana i radiološkog praćenja, titanska pločica i vijci nakon šest tjedana mogu se ukloniti, a sam akrilat ne čini artefakte i šumove. Do sada je ova tehnologija u Hrvatskoj primjenjivana samo za estetske neurokirurške zahvate poput kranioplastike.

Nije nam poznato niti iz literature, niti iz drugih izvora da je netko primjenio ovu tehniku i tehnologiju za nadomjestak kralješka, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Ponosni smo da je dio projekta hrvatske pameti i hrvatskog proizvoda, objasnio je prof. dr. Štimac.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti