Ne zaboravite namazati i ove dijelove tijela visokim zaštitnim faktorom!

Ne zaboravite namazati i ove dijelove tijela visokim zaštitnim faktorom!

Ne zaboravite namazati i ove dijelove tijela visokim zaštitnim faktorom!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.08.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Unatoč stalnim upozorenjima koje ponavljaju liječnici i zdravstveni djelatnici o upotrebljavanju kreme za zaštitu od sunca, još uvijek ima onih koji to namjerno ignoriraju, zaboravljaju ili ne primjenjuju ispravno.

Nanošenje kreme za sunčanje na plaži trebao bi postati ritual kojeg se rijetko kad preskače jer na taj način štiti kožu od starenja kože, bora i brojnih ozbiljnih bolesti, poput raka kože.

Opasnosti od prekomjerne izloženosti suncu ne mogu se dovoljno naglasiti, a čak i oni koji redovito koriste kremu zaboravljaju određene dijelove tijela koji su itekako bitni.

Osim lica, ruku i nogu, žene nekad znaju namazati i usne, ali postoje još neka mjesta koja treba namazati.

  • Uho – u žurbi da namažemo nos i obraze, često se zaboravljaju uši, a to se često dogodi ženama s dugom kosom koje ju raspuste. No, hrskava ušna školjka jako je osjetljiva na sunce pa ju trebati mazati i kad je kosa raspuštena.
  • Pazuh – budući da ovaj dio tijela nije često izložen suncu, i najmanja zraka sunca bez zaštitnog faktora može oštetiti kožu na tom dijelu. Nije dovoljan samo dezodorans, prije njegovog nanošenja zaštitite kožu kremom za sunčanje.
  • Kosa i vlasište – iz nekog razloga ljudi misle da tjeme ne može izgorjeti. No, štetne UV zrake dolaze do vlasišta i oštećuju ga kao i sve druge dijelove kože. To ne znači da trebate utrljati kremu u tjeme, poslužite se šeširom ili sprejem za kosu, stavite maramu ili se jednostavno sklonite u hlad.
  • Iza koljena – ležanjem na trbuhu sunčate leđa i noge, a rijetko namažete dio iza koljena. Sljedeći put taj dio posebno namažite jer se jako znoji pa je potrebno više puta ponoviti kremu.
  • Kapak – iako na većini krema za sunčanje piše da se izbjegava područje oko očiju, trebali biste prstima staviti dio i na kapke i obrve. Sunčanje naočale i šešir pomažu, ali nisu potpuna zaštita.
  • Vrat – kad mažete leđa, produžite i još malo i namažite vrat jer on može izgorjeti čak i kad ga prekrije kosa.
  • Šake i stopala – znakovi starenja najprije su vidljivi na šakama, a stopala koja napokon izađu iz zatvorene obuće treba namazati jer nisu često izložena suncu. Isto tako, namažite se i između prstiju jer se taj dio puno znoji i tu koža često puca.

Ovako ćete najbrže ublažiti opekline od sunca!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti