Što trebate znati prije izlaska na sunce?

Što trebate znati prije izlaska na sunce?

Što trebate znati prije izlaska na sunce?
  • Objavljeno: Subota, 05.08.2017.
  • Broj pregleda: 280
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Koje kreme za sunčanje su najbolje i zašto?

Idealna krema za sunčanje će blokirati UVA i UVB zrake s aktivnim sastojcima koji se ne razgrađuju na suncu (tako da proizvod ostaje na snazi​​), te će sadržavati aktivne i neaktivne sastojke koji su dokazano sigurni za djecu i odrasle.

Nažalost, ne postoji krema za sunčanje koja zadovoljava sve ove kriterije, a ni potrošačima nije jednostavno iz hrpe proizvoda izvući sigurnije i učinkovitije sredstvo za sunčanje.

Je li dobra krema za sunčanje sve što mi treba?

Nije. Krema za sunčanje samo djelomično može osigurati zaštitu od štetnog djelovanja sunca. Ograničavanje izloženosti suncu i nošenje zaštitne odjeće može zaštititi kožu od raka i preranog starenja. Budite posebno pažljivi između 10 i 16 sati kada su sunčeve zrake najintenzivnije, ali sjetite se da je UVA zračenje konstantno.

Nanesite kremu za sunčanje 30 minuta prije nego što krenete van i ponovo ju nanosite barem svaka 2 sata. Čak i najbolja krema za sunčanje neće dobro odraditi posao ako ju ne koristite pravilno.

Prepoznajte simptome alergije na kreme za sunčanje!

Koje su najbolje kreme za sunčanje za djecu?

Budući da su djeca osjetljivija na oštećenja od sunca, želite odabrati kremu za sunčanje koja je visoko učinkovita (štiti od UVA i UVB zračenja) i sigurna. Ako se dijete kupa ili igra u vodi, potražite zaštitu od sunca koja je vodootporna. Izbjegavajte sprejeve i proizvode koji ujedno štite od kukaca.

Pobrinite se obilno i dovoljno često nanosite kremu za sunčanje. Ne vjerujte tvrdnjama da će proizvod ostati na snazi ​​određeni vremenski period jer nisu uvijek pouzdane.

Dojenčadi do 6 mjeseci je potrebna posebna zaštita. U ovoj dobi, put beba nema melanina koji bi ih zaštitio od sunca i trebaju se čuvati jakog sunca. Preporučuje se izbjegavanje korištenja krema za sunčanje kod djece mlađe od 6 mjeseci, osim ako hlad i zaštitna odjeća nisu dostupni. U tom slučaju, možete primijeniti malo kreme na izloženu kožu.

Sjetite se da je krema za sunčanje samo jedan dio zaštite od jakog sunca. Ograničavanje izloženosti suncu i nošenje zaštitne odjeće su čak i važniji od nanošenja kreme za sunčanje.

Koliko kreme za sunčanje je dovoljno i koliko često se ona nanosi?

Primijenite kremu za sunčanje 30 minuta prije nego izađete na sunce i najmanje svaka 2 sata nakon toga. Pobrinite se da ponovo nanesete kremu nakon izlaska iz vode i ako se puno znojite ili se brišete ručnikom jer sve ove aktivnosti mogu ukloniti zaštitu od sunca s vaše kože.

Jedno istraživanje tvrdi da je najbolje ponovno nanijeti ​​kremu za sunčanje nakon 15 do 30 minuta na jakom suncu.

Nemojte škrtariti kod stavljanja kreme za sunčanje! Istraživanja su pokazala da potrošači obično nanose premalo sredstva za sunčanje. Ravnomjerno nanesite kremu na sve izložene dijelove kože.

Ove dijelove tijela zaboravljamo zaštititi od sunca!

Hoće li krema za sunčanje zaštiti od raka i bora?

Postoje dvije glavne vrste UV zračenja za koje se zna da doprinose raku kože, boranju i starenju kože: UVA i UVB.

Kako biste dobili najbolju zaštitu, morate koristiti proizvod koji štiti od obje vrste zraka. Sve kreme za sunčanje štite od UVB zraka, ali samo neke štite i od UVA zraka. Ovi potonji proizvodi su obično označeni kao UVA/UVB ili kao zaštita širokog spektra.

Proizvodi koji se reklamiraju kao "krema" i "sun block" sadrže sastojke koji pružaju barem neki stupanj zaštite od opekotina i drugih štetnih utjecaja UV zraka. Proizvodi za postizanje preplanulosti, s druge strane, ne sadrže takve sastojke i ne pružaju nikakvu zaštitu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije