Napravili venu i spasili život

Napravili venu i spasili život

Napravili venu i spasili život
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Molim vas da napomenete da je prof. Stipislav Jadrijević moj spasitelj – piše nam Ana Jonjić, 23-godišnjakinja iz Imotskog s kojom smo se netom ranije čuli i zamolili da nam pošalje svoju fotografiju.
Fotografija je to sretne djevojke koja će zauvijek ostati u sjećanju kako prof. Jadrijeviću tako i djelatnicima bolnice Merkur. Kao i oni njoj – pacijentici čiji je sasvim uobičajen studentski život preko noći postao borba za život, i to bez puno šanse.

Preparirali vena cavu

Počelo je neobičnim simptomima bez ikakve boli u veljači, a nekoliko mjeseci poslije već su je bili “otpisali”. CT nalaz u splitskoj bolnici pokazao je da ima tumor u nadbubrežnoj žlijezdi koji je metastazirao na jetru, tumor je infiltrirao u venu cavu (glavnu venu što vodi krv do srca) i tumorski tromb koji se širio sve do desnog atrija srca. Roditelji Dijana i Joško nisu htjeli dići ruke i s Anom su se uputili u Zagreb te u nizu bolnica također bili poslani kući jer, rečeno im je, spasa nije bilo.

Napokon su došli do Merkura i profesora Jadrijevića koji ih je, priča nam Ana, na sve upozorio te rekao da će pokušati nešto učiniti. To što je ovaj liječnik sa svojim kolegama napravio nije zabilježeno u svjetskoj praksi, Ana je nakon dva mjeseca oporavka na svojim nogama otišla kući. Danas liječnicima u Merkuru šalje slike kako peče kolače. Pred njom su još kemoterapije, no to joj je, kaže, manji problem.

Primarni tumor bio je na nadbubrežnoj žlijezdi, proširio se u venu cavu i tumorski tromb se nalazio na samom ulazu u desni atrij srca. Također je metastazirao u jetru, pri čemu je nastalo osam većih metastaza.

– Nakon uklanjanja primarnog tumora iz nadbubrežne žlijezde odlučili smo napraviti “ex vivo” resekciju jetre zajedno s ekstirpacijom donje šuplje vene od razine renalnih vena do desnog atrija. Neposredno prije uklanjanja jetre napravili smo venski splet od vene jugularis interne te dvije kadaverične vene od donora jetre od prethodnih eksplantacija. Nakon uklanjanja jetre zajedno s venom cavom rekonstruirali smo je od razine renalnih vena do desnog atrija te je napravljen privremeni portokavalni šant. Jetru smo proprali perfuzijskom tekućinom i na drugom operativnom stolu uklonili osam metastaza te tako je očišćenu vratili natrag u pacijenticu – opisuje nam i doslovno na papiru crta prof. Jadrijević.

Da bi rekonstruirao, odnosno naprosto napravio novu venu cavu, uzeo je venu s Anina vrata i dvije vene s donora te od te tri vene napravio i nadomjestio venu cavu djevojci. Cijeli je zahvat trajao 12 sati.
Uz prof. Jadrijevića bila su još dva kirurga, liječnici Oliver Šuman i Danijel Jakus, anesteziolozi dr. Nataša Višković Filipčić i dr. Nikola Ivanov, sestre Lucija Plantan, Melita Sovilj i anesteziološki tehničar Hrvoje Kuhar.

Nabrojili smo temeljni tim u ovom revolucionarnom zahvatu koji će biti još jedan svjetski ponos ne samo Merkura nego i hrvatskog zdravstva općenito. Naime, kako kaže dr. Višković Filipčić, sudjelovali su mnogi, dolazili u dvoranu, na raspolaganju je bila dijagnostika, transfuzija. I na kraju su – svi zaplakali.

Izborit će se za život

– Svi smo briznuli u plač. Imate pred sobom dijete kojemu je ovo jedina šansa. Kad su je kirurzi otvorili, mislili smo da će samo uzeti uzorak... Ali kaže meni tada dr. Jadrijević: “Nataša, jesi li spremna za lude zahvate?” – opisuje ova liječnica i pokazuje nam Aninu sliku u svojem mobitelu. Sudjelovala je i u njezinu oporavku, koji je bio kompliciran, drugi dan nakon zahvata uslijedio je novi jer je došlo do tromboze. I to je uspješno riješeno, a ova studentica, kako kaže, vraća se u normalu i vjeruje da će se uspjeti izboriti za život do kraja. •

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti