Zanimljive činjenice o našem tijelu

Zanimljive činjenice o našem tijelu

Zanimljive činjenice o našem tijelu
  • Objavljeno: Utorak, 20.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kosa

Ljudska kosa raste oko 6 milimetara svaki mjesec i može rasti  do 6 godina. Kosa tada ispadne, a druga vlas raste na tom mjestu.

Lubanja

Lubanja izgleda kao jedna kost. U stvari, sastavljena je od 22 odvojene kostiju, koje se drže zajedno na krutim spojevima koji se zovu šavovi.

Mozak

Ne postoji osjećaj boli unutar samog mozga. Ova činjenica omogućuje neurokirurgu provjeru područja mozga, dok je pacijent budan. Povratna informacija od pacijenta je korisna za identificiranje važnih regija, kao što su one za govor.

Tijekom prvog mjeseca života, broj veza ili sinapsa, dramatično raste od 50 trilijuna do 1 kvadriliona.

Oko

Budući da su receptori (štapići i čunjići) na stražnjem dijelu mrežnice, slika zapravo prolazi kroz mrežnicu tri puta: kao svjetlo na receptore stanica; kao neuralni signal kroz početne vizualne obrade mrežnice; kao neuralni signal preko optičkog živca u mozak.

Nos

Oko 80-90% onoga što percipiramo kao "okus", zapravo je zbog našeg osjećaja za miris.

Usta

Prosječna zdrava usta proizvode oko 600 mililitara sline svakog dana.

Pluća

Kihanje štiti nosne prolaze od stranih čestica prisiljavajući 100 mph zraka iz pluća, ali zahtijeva više pokreta od toga. Kada je stimulirano, moždano deblo izaziva mišićne kontrakcije od sfinktera do jednjaka.

Srce

Srce pumpa oko 1 milijun barela krvi tokom života - dovoljno za ispuniti više od 3 super tankera.

Vaše srce kuca oko 35 milijuna puta u godini. Tijekom prosječnog života, ljudsko srce će zakucati više od 2,5 milijarde puta.

Krv

Vaše tijelo ima oko 5,6 litara krvi. Ova količina krvi cirkulira kroz tijelo tri puta svake minute. U jednom danu, krv putuje ukupno 19.000 km.

Kada bi se sve arterije, vene i kapilare ispružile do kraja, ukupna dužina bi bila 100,000 km. To je gotovo dva i pol puta oko Zemlje!

Crvene krvne stanice krvi mogu živjeti oko četiri mjeseca cirkulirajući kroz tijelo, hraneći 60 trilijuna drugih stanica tijela. Crvene krvne stanice čine oko 250.000 putovanja u tijelu prije povratka u koštanu srž, gdje su rođene.

Jetra

Jetra je najsloženiji i metabolički najaktivniji organ u tijelu. Ona izvodi više od 500 vitalnih funkcija. Jetra je jedini organ u tijelu koji se može regenerirati.

Najbrže živčane stanice nose poruke duž aksona iznenađujućih 130 metara u sekundi.

Jajne stanice

Žena je rođena sa preko milijun jajašaca u jajnicima. U vrijeme kad dostigne pubertet, ona će imati oko 300.000 jajašaca. Od njih, samo 300 će sazrjeti tijekom reproduktivnih godina.

Probavni trakt

Ako se ljudski probavni trakt odrasle osobe rastegne, bilo bi 6 do 9 m dug.

Koža

Iako njena debljina u prosjeku iznosi samo 2mm, koža dobiva osminu vaših zaliha krvi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije