Ne možete podnijeti mljackanje? Možda patite od ovog poremećaja!

Ne možete podnijeti mljackanje? Možda patite od ovog poremećaja!

Ne možete podnijeti mljackanje? Možda patite od ovog poremećaja!
  • Objavljeno: Petak, 18.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Ako vam smetaju zvukovi, posebice oni koje ispuštaju drugi ljudi, niste picajzle, postoji medicinsko objašnjenje za takvo stanje.

Takav poremećaj naziva se mizofonija, odnosno snažno stanje bijesa koje uzrokuje određena buka. Mizofonija je poznata kao selektivni sindrom zvučne osjetljivosti i počinje s okidačem, odnosno zvukom, koji je najčešće usmeni.

Ovo stanje može biti i blagoslov i prokletstvo u jednom. Istraživanje Sveučilišta Northwestern pokazalo je da su osobe preosjetljive na određene zvukove, obično kreativnije od ostalih. Preosjetljivost na buku može dovesti do povećane kreativnosti jer mozak obrađuje više informacija od prosječnog čovjeka, što povećava njihov opseg pozornosti.

Oni koji pate od blage mizofonije, osjetit ćete neugodu, tjeskobu i želju za napuštanjem prostor, a ako patite od težeg oblika, osjetit ćete mržnju, bijes, strah ili tugu.

Ovo stanje možda ne zvuči ozbiljno, ali ima sposobnost da ozbiljno našteti vašem društvenom životu. Ako mrzite zvuk ljudi koji žvaču, trebate se kloniti restorana i izbjegavati jesti s obitelji i prijateljima.

Znate li da prometna buka povećava rizik od moždanog udara?

Nije poznato što uzrokuje mizofoniju, ali liječnici su primijetili da se ovo stanje pojavljuje kod onih koji pate od bipolarnog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i poremećaja anksioznosti.

Postoje dva učinkovita načina da se riješite mizofonije. Prvi je terapija tinitusa ili izloženost zvukovima koje mrzite. Drugi način je kognitivna bihevioralna terapija korištenjem uređaja na uhu koji prenose zvuk prirode i drugih zvukova koji vam ometaju, a ova metoda se pokazala učinkovita na čak 85% ljudi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti