Prometna buka povećava rizik od moždanog udara

Prometna buka povećava rizik od moždanog udara

Prometna buka povećava rizik od moždanog udara
  • Objavljeno: Petak, 28.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izloženost prometnoj buci može povećati rizik od moždanog udara kod osoba starijih od 65. godina.

Za svakih 10 decibela povećanja buke, rizik od moždanog udara kod te dobne skupine povećao se za više od četvrtine (27 posto).

Autori danskog istraživanja objašnjavaju kako su uzeli u obzir onečišćenje zraka i druge čimbenike kao što su razlike u načinu života, što znači da vjeruju kako postoji prava povezanost između buke i rizika za moždani udar.

Dr. Mette Sørensen, glavni istraživač s Institute of Cancer Epidemiology u Kopenhagenu, nam objašnjava: „Naše istraživanje pokazuje kako se čini da izloženost buci od prometa povećava rizik od moždanog udara."

„Prethodna istraživanja su već povezivala prometnu buku uz povišeni krvni tlak i srčane udare, a naše istraživanje dodaje dokaze kako prometna buka može uzrokovati niz kardiovaskularnih bolesti."

Istraživanjem je između 1993. i 1997. godine pregledano 57.000 ljudi iz Kopenhagena i Aarhusa, u dobi između 50 i 64, a zatim su praćeni prosječno 10. godina. Ukupno 1.881 osoba je pretrpjela moždani udar tijekom promatranog razdoblja.

Sudionici su živjeli u domovima s procijenjenom razinom buke od 40 dB (buka razine mirnog razgovora) do 82 dB (buka prometne ulice).

Istraživači su otkrili kako je za starije osobe taj korak promjene u riziku od moždanog udara bio na negdje oko 60 dB.

Dr. Sørensen ističe kako bi jedan od pet moždanih udara u urbanim sredinama mogao biti zbog života u bučnim domovima.

Sørensen zaključuje, a Telegraph prenosi: „Ako pođemo od pretpostavke da naša saznanja predstavljaju pravi rizik te da je veza između prometne buke i moždanog udara uzročna, tada procjenjujemo kako se 8 posto svih slučajeva moždanog udara te 19 posto slučajeva kod onih u dobi iznad 65 godina, mogu pripisati buci od cestovnog prometa."

Doktor naglašava kako je istraživanje samo pratilo urbana područja, za koje je vjerojatnije da su bučnija od ruralnih te da to onda ne mogu biti čvrsti dokazi kako je sama buka uzročni čimbenik rizika za moždani udar.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti