Ne pretjerujte s unosom vode

Ne pretjerujte s unosom vode

Ne pretjerujte s unosom vode
  • Objavljeno: Srijeda, 11.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trebate osluškivati svoje tijelo jer će vam ono uvijek dati do znanja kada mu nešto nedostaje, kao i kada s nečim pretjerujete.

Pretjerani unos vode u organizmu povećava volumen krvi. Krvožilni sustav je zatvorenog oblika te povećanje volumena krvi predstavlja nepotreban stres vašem srcu i krvnim žilama.

Vaši bubrezi moraju raditi kako bi filtrirali višak tekućine iz krvožilnog sustava. Normalan unos vode će pomoći bubrezima da se očiste. Međutim, bubrezi u svome sastavu imaju glomerule koje možete oštetiti pretjeranim unosom vode.

Preporučeni unos vode ovisi o prehrani, navikama vježbanja, okolišu u kojem živi, ali i postotku masti i mišića u tijelu.

Vodu pijte umjereno i nemojte odjednom popiti preveliku količinu vode jer uistinu postoji mogućnost nastanka fatalnih posljedica. Vaš krvožilni sustav će postati prepun vode, a razina elektrolita će pasti. Iako ih nema puno, postoje zabilježeni slučejevi smrti nastale pretjeranim unosom vode.

Ako konzumirate namirnice koje su bogate vodom (voće, povrće), ne unosite prezačinjenu hranu i umjereno se krećete, vaš preporučeni unos vode je manji. S druge strane, osobe koje su izložene visokim tempereaturama, sportaši i osobe koje se pojačano kreću, trebaju unositi znatno više vode kako bi nadoknadili vodu koju su izgubili putem znoja.

Najbolji vodič je upravo vaše tijelo, a najbolji pokazatelj su usne i usna šupljina. Naime, ako su vam usne suhe, a slina ljepljiva i gusta, velika je vjerojatnost da vašem tijelu nedostaje vode. Žeđ nije pouzdani pokazatelj jer se ne pojavljuje tako rano, a tijelo je određeno vrijeme pod stresom zbog nedovoljne količine vode.

Još jedan odličan pokazatelj je boja urina. Taman urin često ukazuje na dehidraciju, a svijetao i bistar ukazuje na kvalitetnu hidrataciju. Međutim, urin može ponekad biti taman zbog namirnica koje konzumiramo (crvena repa) te zbog toga nije najbolji pokazatelj dehidracije.

Zapamtite da nikada nije zdravo pretjerivati u nečemu pa tako ni u unosu vode, stoga budite umjererni!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti