Ovih 5 stvari o vodi sigurno niste znali

Ovih 5 stvari o vodi sigurno niste znali

Ovih 5 stvari o vodi sigurno niste znali
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kažu da jabuka dnevno drži liječnika podalje, ali što osam čaša vode može učiniti za nas? Voda čini nekoliko važnih doprinosa tijelu. Gotovo svaka stanica zahtijeva vodu kako bi mogla djelovati ispravno, kao i gotovo svaki metabolički proces.

Između 55% do 75% ljudskog tijela sastoji se od vode, a s obzirom na to da gubimo oko 3 čaše vode dnevno kroz disanje, znojenje i mokrenje, važno je nadoknaditi taj gubitak.

Vaše tijelo znoji se u nastojanju da se ohladi. Zamjena izgubljene tekućine od vitalne je važnosti. Nemojte se oslanjati na osjećaj žeđi, jer ste tada već malo dehidrirali. Izbjegavajte pića koja sadrže kofein ili alkohol jer dodatno dehidriraju vaše tijelo.

Otkrivamo pet stvari koje niste znali o vodi, a koje će vas potaknuti da konačno počnete piti onih osam čaša dnevno.

1. Voda poboljšava mentalne funkcije

Ako se ne možete sjetiti što je napisano u uvodu ovog članka, vaš je mozak možda žedan.

Budući da se oko 80% moždanog tkiva sastoji od vode, važno je da je vaš mozak hidratiziran. Klinička ispitivanja su pokazala da dehidracija smanjuje kratkoročno pamćenje i koncentraciju.

U mozgu voda pomaže proteinima, enzimima i hranjivim tvarima kako bi došli na svoje odredište. Kada je tijelo dehidrirano, tekućine se sporije kreću. Voda također čisti mozak od slobodnih radikala koji štete stanicama.

2. Voda može spriječiti kritične bolesti

Artritis, rak i srčane bolesti su ozbiljne bolesti koje utječu na milijune ljudi, ali možete eventualno izbjeći biti dio tih statistika ako pijete dovoljno vode.

Zglobna tekućina omogućuje klizanje hrskavičnih krajeva kostiju u zglobnoj šupljini. Kada ima dovoljno vode, manje je trenje oko zglobova, a time i manja vjerojatnost za artritis.

Isto tako, kada ima dovoljno vode tijelo se čisti od toksina. Smanjuje se količina vremena koju ti toksini provedu u kontaktu s našim debelim crijevom i mjehurom, čime možemo smanjiti izglede za razvoj raka.

Voda i čisti tijelo od prekomjerne soli. Nekoliko studija je povezalo visoku razinu soli, visok krvni tlak i brojne srčane poremećaje.

3. Voda može pomoći gubitku težine

Gladni ste? Pokušajte ispuniti želudac s čašom vode. Ona ne sadrži kalorije ili masti, a čaša vode može ubrzati vaš metabolizam.

S obzirom na to da gotovo svaki proces koji se odvija u tijelu zahtijeva vodu, jednostavno je za razumjeti kako se sve usporava kada je tijelo žedno.

Istraživanja su pokazala da nakon pijenja dvije šalice vode, treba 10 minuta do 40 minuta za da metabolizam počne raditi.

Jedna studija procjenjuje da povećanje potrošnje vode za šest šalica dnevno, rezultira prosječnim gubitkom od 5,3 kilograma masti tijekom godine.

4. Voda ispire usnu šupljinu

Kažu da osmijeh vrijedi milijun dolara i ne košta ništa. Održavanje biserno bijelog osmjeha je i više nego pristupačno.

Zubni karijes proizlazi iz nakupina kiseline, koja utječe na zubnu caklinu, ali slina neutralizira kiselinu. Ona sadrži i posebne minerale koji pomažu zdravlju zubi.

Sve dok je tijelo hidratizirano imat ćete dovoljno sline za održavanje zdravih zubi.

5. Pijenje previše vode nije zdravo

Važno je uzeti svoju dnevnu dozu vode, ali nema potrebe pretjerivati. Osoba izgubi oko dvije do tri čaše vode kroz disanje i znojenje. Nemojte zaboraviti ni mokrenje.

Predoziranje se događa kada pijete mnogo više vode nego što je vašem tijelu potrebno. Kada se to dogodi, razine natrija u tijelu postanu neuravnotežene, što može dovesti do probavnih problema, napadaja, pa čak i kome.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti