Ne pretjerujte sa sodom bikarbonom

Ne pretjerujte sa sodom bikarbonom

Ne pretjerujte sa sodom bikarbonom
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.10.2009.
  • Broj pregleda: 56.744
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uzeti sodu bikarbonu da bi povremeno smirili želučanu kiselinu sasvim je u redu no uzimati je redovito nije najpametnije. Alternativna medicina upozorava na 'trovanje' organizma, a i klasična prijeti.

U trgovinama se prodaje pod imenom soda bikarbona, a kemijsko ime ove tvari je amonij-hidrogenkarbonat ili amonij-bi-karbonat. Ona uspješno smanjuje kiselost želuca i urina pa je zato dobro sredstvo za ublažavanje simptoma žgaravice i drugih želučanih problema kao i niza bubrežnih problema (ako uzimate po uputstvima ). Postoje li neželjene nuspojave?

Provjerite za što sve možete koristiti sodu bikarbonu!

Da. Iako se uglavnom vrlo dobro podnosi nuspojave prevelikog ili prečestog unosa sode bikarbone uključuju metaboličku alkalozu, otekline koje su posljedica pretjeranog unosa natrija, glavobolju, mučninu, povišeni krvni tlak zbog unosa natrija pa čak i otkazivanje rada srca. Kod osoba koje redovito unose suplemente kalcija upotreba sode bikarbone može rezultirati pojavom kamenaca u bubregu i zakazivanjem bubrega.

Ako osjetite slabost mišića, usporene reflekse, konfuziju, natečenost nogu ili članaka, vrlo crnu stolicu i povraćanje obratite se liječniku.

Soda bikarbona se može nanijeti i na kožu u obliku paste od tri dijela soda bikarbone i jednog dijela vode u svrhu ublažavanja ugriza kukaca.

Najčitanije zanimljivosti