Popodnevno spavanje nas čini kreativnijima!

Popodnevno spavanje nas čini kreativnijima!

Popodnevno spavanje nas čini kreativnijima!
  • Objavljeno: Utorak, 26.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osjećate li se popodne umorno i iscrpljeno? Pada li vam koncentracija i razina energije? Postoji velika vjerojatnost da vam je potrebno popodnevno spavanje.

Popodnevno spavanje je odlično za regulaciju razine hormona u tijelu, oporavak stanica i regulaciju srčanog ritma. Popodnevnim spavanjem možete produljiti životni vijek, bolje kontrolirati tjelesnu težinu i povećati želju za vježbanjem. Popodnevno spavanje popravlja koncentraciju, pamćenje i potiče kreativan način razmišljanja.

Saznajte zašto svaki dan trebate spavati popodne!

Neki znanstvenici vjeruju da je čovjeku predodređeno da spava dva puta dnevno: jednom u kasnim popodnevnim satima i drugi put tijekom večeri.

Tako, primjerice, milijuni radnika u Kini ima običaj nakon ručka staviti glavu na radni stol i spavati oko 30 minuta. Ovakav običaj je čest i u Španjolskoj i Indiji.

Sve veći broj istraživanja otkriva da popodnevno spavanje, čak i ako je jako kratko, dramatično poboljšava kognitivne funkcije, izjavio je prof. Jonathan Friedman.

U nedavnom istraživanju su znanstvenici 39 sudionika podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je spavala u popodnevnim satima, a druga nije. Potom su znanstvenici u kasnim popodnevnim satima testirali njihove kognitivne funkcije.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je spavala u popodnevnim satima imala bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija. Njihovo pamćenje je bilo bolje i bili su spremni za obrađivanje i pamćenje novih informacija.

Desni dio mozga je povezan s kreativnošću i vizualizacijom, dok je lijevi dio mozga povezan s analitičkim razmišljanjem, računanjem i jezičnim izražavanjem

Američki znanstvenici su proučavali utjecaj popodnevnog spavanja na kreativnost i ustanovili su da je kod osoba koje spavaju u popodnevnim satima desni dio mozga puno aktivniji, u odnosu na osobe koje ne spavaju u popodnevnim satima. Drugim riječima, popodnevnim spavanjem se povećava razina kreativnosti.

Otkrijte kako osloboditi kreativnost i probuditi maštu!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti