Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Popodnevno spavanje nas čini kreativnijima!

Popodnevno spavanje nas čini kreativnijima!

Popodnevno spavanje nas čini kreativnijima!
  • Objavljeno: Utorak, 26.07.2016.
  • Broj pregleda: 376
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osjećate li se popodne umorno i iscrpljeno? Pada li vam koncentracija i razina energije? Postoji velika vjerojatnost da vam je potrebno popodnevno spavanje.

Popodnevno spavanje je odlično za regulaciju razine hormona u tijelu, oporavak stanica i regulaciju srčanog ritma. Popodnevnim spavanjem možete produljiti životni vijek, bolje kontrolirati tjelesnu težinu i povećati želju za vježbanjem. Popodnevno spavanje popravlja koncentraciju, pamćenje i potiče kreativan način razmišljanja.

Saznajte zašto svaki dan trebate spavati popodne!

Neki znanstvenici vjeruju da je čovjeku predodređeno da spava dva puta dnevno: jednom u kasnim popodnevnim satima i drugi put tijekom večeri.

Tako, primjerice, milijuni radnika u Kini ima običaj nakon ručka staviti glavu na radni stol i spavati oko 30 minuta. Ovakav običaj je čest i u Španjolskoj i Indiji.

Sve veći broj istraživanja otkriva da popodnevno spavanje, čak i ako je jako kratko, dramatično poboljšava kognitivne funkcije, izjavio je prof. Jonathan Friedman.

U nedavnom istraživanju su znanstvenici 39 sudionika podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je spavala u popodnevnim satima, a druga nije. Potom su znanstvenici u kasnim popodnevnim satima testirali njihove kognitivne funkcije.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je spavala u popodnevnim satima imala bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija. Njihovo pamćenje je bilo bolje i bili su spremni za obrađivanje i pamćenje novih informacija.

Desni dio mozga je povezan s kreativnošću i vizualizacijom, dok je lijevi dio mozga povezan s analitičkim razmišljanjem, računanjem i jezičnim izražavanjem

Američki znanstvenici su proučavali utjecaj popodnevnog spavanja na kreativnost i ustanovili su da je kod osoba koje spavaju u popodnevnim satima desni dio mozga puno aktivniji, u odnosu na osobe koje ne spavaju u popodnevnim satima. Drugim riječima, popodnevnim spavanjem se povećava razina kreativnosti.

Otkrijte kako osloboditi kreativnost i probuditi maštu!

Komentari

Najčitanije zanimljivosti