Nizozemska - porast eutanazije

Nizozemska - porast eutanazije

Nizozemska - porast eutanazije
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Broj prijavljenih slučajeva eutanazije u 2007. godini u Nizozemskoj je veći za 10 posto.

U 2007. godini su Regionalni odbori za kontrolu eutanazije zaprimili 2120 izvješća o eutanaziji, u odnosu na 1923 prijavljena slučaja u 2006. godini.

Eutanazija, kako je definirana u Nizozemskoj, samo uključuje dobrovoljne radnje koje traži osoba koja je sposobna dati pristanak. Bilo koje namjerne radnje koje uzrokuju smrt neke osobe koja nije kadra dati dobrovoljni pristanak se ne broje kao eutanazija nego smrti bez izričitog zahtjeva.

Izvješće koje je objavljeno u Magazinu za pravo na smrt - NL (NVVE) ne uključuje broj smrtnih slučajeva asistiranim suicidom ili broj smrtnih slučajeva bez izričitog zahtjeva.

U izvješću se navodi da je bilo oko 550 smrtnih slučajeva bez zahtjeva u 2005.g. i oko 400 smrtnih slučajeva asistiranim suicidom.

Ovdje se mora naglasiti da su to brojke prijavljenih slučajeva. Naime, postoji dugogodišnji problem slabog izvješćivanja u Nizozemskoj.

Postoje tri prijavljena slučaja koja ne ispunjavaju zahtjeve nizozemskog zakona. Ti slučajevi su prijavljeni zdravstvenoj inspekciji. Nema pokazatelja da su ta tri slučaja rezultirala nekom kaznom.

Stručnjaci su predvidjeli da će se stvarni broj izvješća smanjivati, radi većeg broja smrtnih slučajeva uzrokovanih terminalnom sedacijom i dehidracijom. Izvješće iz NVVE ne uključuje procijenjeni broj slučajeva terminalnom sedacijom i dehidracijom.

Najveći broj prijavljenih slučajeva eutanazije u Nizozemskoj bio je u 2000.g. (2123), a najmanji 2003.g. (1815).

U izvješću nema objašnjenja zašto je stopa eutanazije u Nizozemskoj porasla.

Izvornik: LifeSiteNews.com (Alex Schadenberg) za HKLD: Ivan Ćelić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti