Nova vrsta virusa Ebole

Nova vrsta virusa Ebole

Nova vrsta virusa Ebole
  • Objavljeno: Srijeda, 03.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Godine 2007. pojavila se epidemija virusa u Ugandi koji je genski različit od ostalih poznatih vrsta.

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država i Ugande indentificirali su novu vrstu smrtonosnog virusa Ebole, objavljeno je na HealthDayu.

Novi virus, naziva Bundibugyo ebolavirus, uzrokovao je epidemiju u zapadnoj Ugandi tijekom 2007. godine. On se genski razlikuje od svih ostalih poznativ vrsta Ebola virusa, s različitosti od više od 30% na genskoj razini, izjavili su istraživači iz U.S. Centers for Disease Control and Prevention, Columbia University, Uganda Virus Research Institute i Uganda Ministry of Health.

Da bi odredili genetski potpis novog virusa, istraživači su se koristili nedavno razvijenom metodom naziva "random-primed pyro-sequencing". Koristeći se navedenim, bili su u mogućnosti brzo odrediti više od 70% virusnoga genoma, što je zatim onemogućilo brzi razvoj analize molekuranog otkrivanja koja se koristila tijekom nastanka epidemije.

Koncept genskog sekvencioniranja je također vodio tome da se skompletira cijeli slijed virusnog genoma koristeći se tradicionalnim metodama i trenutnom potvrdom da je to doista bila nova vrsta Ebola virusa. Trenutni napori za razvoj učinkovite dijagnostike Ebole, protuvirusne terapije i cjepiva trebat će faktor razlikovanja genskog izgleda nove vrste, izjavili su istraživači u članku objavljenom u izdanju za studeni časopisa "PloS Pathogens".

Trenutno, ne postoji lijek ili cjepivo za infekciju Ebole u ljudi, koja ima postotak smrtnosti između 53 i 90%.

Za MojDoktor:

Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti