Terapija za Downov sindrom

Terapija za Downov sindrom

Terapija za Downov sindrom
  • Objavljeno: Srijeda, 03.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U izvješću objavljenom u poznatom časopisu "New Scientist", tvrdi se da bi terapija koja bi se davala dok je dijete još u maternici mogla spriječiti oštećenje mozga koje se javlja u tome poremećaju.

Downov sindrom jedan je od najčešćih uzroka mentalne retardacije, a smatra se da se na 650 novorođenčadi rodi jedno dijete koje ima taj gensi poremećaj.

Istraživanje je provedeno na miševima, no autori tvrde da bi se uskoro moglo provesti i na ljudima. Istraživači su otkrili da se kod fetusa miševa koji su imali sindrom sličan Downovu nakon liječenja neuro-protektivnom kemikalijom smanjio broj razvojnih mana koje su dio spomenutog sindroma.

Inhibiranje neurotransmitera kod miševa moglo bi poboljšati kognitivne sposobnosti, a predlaže se da se isti postupak upotrijebi i kod djece. Autori istraživanja otkrili su i to da je razina tvari koja je kod miševa s navedenim sindromom inače smanjena, kod liječenih miševa bila u granicama normale.

Carol Boys, izvršni direktor britanske udruge oboljelih od Downova sindroma, rekao je: "Pozdravljamo istraživanje koje bi moglo imati pozitivan učinak na ljude s Downovim sindromom".

"No, treba istaknuti da krajnji rezultat ovog istraživanja neće biti "lijek" ili "način liječenja" Downova sindroma. S velikim zanimanjem pratit ćemo daljnji tijek istraživanja", zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti