Carski rez i astma

Carski rez i astma

Carski rez i astma
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izvješće objavljeno u časopisu "Thorax" otkrilo je da do vremena kada napune osam godina, djeca rođena carskim rezom imaju 80% veću vjerojatnost da im se dijagnosticira ova respiratorna bolest.

U ispitivanju u kojem je sudjelovalo gotovo 3.000 djece, veza između carskog reza bila je još i izraženija za devet posto djece čija su oba roditelja alergičari.

Oni su imali gotovo tri puta veću vjerojatnost da će imati astmu do dobi od osam godina u usporedbi s djecom čiji roditelji nisu alergičari, a koja su imala 36% veću vjerojatnost da im se dijagnosticira astma.

Autori istraživanja tvrde da se veza između povećane učestalosti astme i carskog reza može objasniti vremenom dozrijevanja imunološkog sustava, budući da carski rez odgađa izlaganje mikrobima.

"Povećana učestalost poroda koji se dovršavaju carskim rezom djelomično se može zahvaliti zahtjevima majki bez medicinskih razloga", tvrde autori istraživanja.

"U takvim situacijama, majku bi trebalo izvijestiti o tome kako njeno dijete ima povećan rizik za astmu ako se porod dovrši carskim rezom, pogotovo ako i jedan od roditelja ima alergiju ili astmu", zaključili su na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti