Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani

Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani

Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.09.2013.
  • Broj pregleda: 469
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U sklopu 20. Međunarodnog kongresa o prehrani Granadi, prof. Dr. Carmen Gómez-Candela i Samara Palma govorile su o tome kako je šećer često predstavljen kao krivac za brojne „bolesti" te, iako ne postoji znanstveno uporište toj činjenici, u nju vjeruju i mnogi iz medicinskih i znanstvenih krugova, što dovodi u zabludu i širu javnost.

Jedna je od tvrdnji koja je prihvaćena među širom populacijom, iako za nju ne postoji dokazi temeljeni na znanstvenim činjenicama, da je šećer povezan s pretilošću.

Dokazana je snažna povezanost između prekomjernog unosa masti i povećanog rizika od prekomjerne tjelesne težine i/ili pretilosti, no veza između unosa prirodno prisutnih ili dodanih šećera u hrani i debljanja nije toliko jasna.

Dijabetes je još jedno stanje koje se često spominje u raspravama o šećeru i zdravlju. Preporuke nutricionista, temeljene na dokazima o liječenju i prevenciji dijabetesa, smatraju ukupnu količinu unesenih ugljikohidrata važnijom od količine pojedinih vrsta konzumiranih ugljikohidrata.

Danas dijabetičari mogu konzumirati saharozu (šećer) i namirnice koje je sadrže, pod uvjetom da je taj unos šećera dio ukupne količine unesenih ugljikohidrata u okviru zdrave prehrane i odgovarajuće zdravstvene kontrole. Još uvijek nije otkrivena uzročna veza između unosa šećera i dijabetesa.

Moramo prihvatiti činjenicu da nijedna pojedinačna namirnica nije „kriva" - ne postoji dobra i loša hrana, nego pravilna ili nepravilna prehrana.

U skladu s tim, najbolji općeniti savjet usmjeren je na preporuku raznovrsne, uravnotežene prehrane s hranom i nutritivnim tvarima iz različitih izvora, u kombinaciji s više tjelovježbe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti