Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani

Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani

Uloga šećera u uravnoteženoj prehrani
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U sklopu 20. Međunarodnog kongresa o prehrani Granadi, prof. Dr. Carmen Gómez-Candela i Samara Palma govorile su o tome kako je šećer često predstavljen kao krivac za brojne „bolesti" te, iako ne postoji znanstveno uporište toj činjenici, u nju vjeruju i mnogi iz medicinskih i znanstvenih krugova, što dovodi u zabludu i širu javnost.

Jedna je od tvrdnji koja je prihvaćena među širom populacijom, iako za nju ne postoji dokazi temeljeni na znanstvenim činjenicama, da je šećer povezan s pretilošću.

Dokazana je snažna povezanost između prekomjernog unosa masti i povećanog rizika od prekomjerne tjelesne težine i/ili pretilosti, no veza između unosa prirodno prisutnih ili dodanih šećera u hrani i debljanja nije toliko jasna.

Dijabetes je još jedno stanje koje se često spominje u raspravama o šećeru i zdravlju. Preporuke nutricionista, temeljene na dokazima o liječenju i prevenciji dijabetesa, smatraju ukupnu količinu unesenih ugljikohidrata važnijom od količine pojedinih vrsta konzumiranih ugljikohidrata.

Danas dijabetičari mogu konzumirati saharozu (šećer) i namirnice koje je sadrže, pod uvjetom da je taj unos šećera dio ukupne količine unesenih ugljikohidrata u okviru zdrave prehrane i odgovarajuće zdravstvene kontrole. Još uvijek nije otkrivena uzročna veza između unosa šećera i dijabetesa.

Moramo prihvatiti činjenicu da nijedna pojedinačna namirnica nije „kriva" - ne postoji dobra i loša hrana, nego pravilna ili nepravilna prehrana.

U skladu s tim, najbolji općeniti savjet usmjeren je na preporuku raznovrsne, uravnotežene prehrane s hranom i nutritivnim tvarima iz različitih izvora, u kombinaciji s više tjelovježbe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti