Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 09.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Parkinsonova bolest druga je najčešća neurodegenerativna bolest, čiji simptomi variraju iz dana u dan, iz sata u sata, iz minute u minutu, a nastaje zbog gubitka ili degeneracije živčanih stanica u mozgu koje proizvode neurotransmiter dopamin, što rezultira oštećenjem kontrole pokreta. Bolest nije nasljedna, iako je opisano nekoliko obitelji u kojoj više članova ima simptome.

Iako smo stalno informirani o napretku i spoznajama o toj bolesti, još se ne zna kako spriječiti njezin nastanak i kako je u potpunosti izliječiti. Iako život s kroničnom neurološkom bolešću može biti težak, oboljeli od Parkinsonove bolesti obično nastavljaju aktivan i ispunjen život.

11. travnja 2013. godine od 11.00 do 13.00 sati na trgu Petra Preradovića pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja predstavnici udruge Parkinson i mi će uz podršku ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića i gradonačelnika Milana Bandića građanima dijeliti informativne letke te crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti.

Od 17.00 do 19.00 sati održat će se javna tribina na temu Parkinsonove bolesti na adresi Kaptol 27. Na tribini će govoriti dr.sc.VLADIMIRA VULETIĆ, dr.med., neurolog, KB „Dubrava", ANTON GLASNOVIĆ, dr.med, neurolog KB "Dubrava", dr.sc. ANA BONETTII, prof. logoped, Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet, MARIJA MILETIĆbacc.physioth KB "Dubrava".

Udruga "Parkinson i mi" osnovana je 2010. godine, na inicijativu nekolicine bolesnika s Parkinsonovom bolešću ili, kako su se sami nazvali, "zanesenjaka i tragača" za nečim što bi učinilo svakodnevni život s Parkinsonovom bolešću kvalitetnijim. Sada broji daleko veći broj članova, ne samo bolesnika i članova njihovih obitelji, nego i liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta, socijalnih radnika, psihologa, pravnika i radnih terapeuta. Logotip udruge je crveni tulipan sa zelenim listićima. Inače, crveni tulipan prihvaćen je kao simbol mnogih udruga bolesnika s Parkinsonovom bolešću u cijelom svijetu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti