Obitelji u kojima se djeca svađaju su najsretnije

Obitelji u kojima se djeca svađaju su najsretnije

Obitelji u kojima se djeca svađaju su najsretnije
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Natjecateljski se duh odražava u zdravoj obitelji, a samo u zajednici u kojoj je mnogo stresa djeca štite jedni druge pa se zato ni ne svađaju.

Rivalstvo među braćom i sestrama traje još od Kajina i Abela te nije ništa zbog čega bi se roditelji trebali pretjerano zabrinjavati, upozoravaju američki stručnjaci. Natjecateljski se duh odražava u svakoj zdravoj obitelji, a samo u zajednici u kojoj je mnogo stresa braća i sestre štite jedni druge pa se zato ni ne svađaju. No iako su sukobi pozitivni, roditelje mogu dovesti na rub živčanog sloma ako ne uspiju uspostaviti red. Katkad ih je dobro ostaviti da razmirice riješe među sobom, no često je potrebno djelovati i pritom ih naučiti zašto se nije dobro svađati. Zabrane su dugoročno djelotvorne jedino ako se pritom djecu što i nauči. Primjerice, ako se djeca svađaju čiji je red na igranje play stationa ili igrice, a nemoguće ga je utvrditi, recite im da nije važno tko je u pravu te da se pogrešno svađati. Nakon što im zabranite da se igraju dok se ne pomire i sami ne pronađu rješenje, iznanadit će spremnošću na rješavanje sukoba.

Dolazi li beba u obitelj, dijete treba pravodobno pripremiti jer više neće biti u središtu pozornosti. Do druge godine djeca nemaju razvijen osjećaj za vrijeme pa im je dovoljno najaviti nekoliko tjedana prije termina. U razgovoru podsjetite starije dijete da je i ono bilo slatka beba. Tako neće biti toliko ljubomorno i lakše će je prigrliti. Objasnite djetetu da je beba krhka i da će morati proći vrijeme dok naraste i bude spremno za igru.

Stručnjaci tvrde kako redoslijed rođenja braće i sestara uvelike utječe na djetetov karakter. Vjerojatno će drugorođena djeca postati kreativna i duhovita, ali i inatljiva, pa čak i agresivnija nego njihova starija braća. Prvorođena su djeca mnogo sklonija prilagođavanju drugima, uključujući obitelj, ali i prijatelje njihove mlađe braće, koja su neovisnijega karaktera.

Tinejdžeri su vrlo posesivni prema svojim stvarima pa je najčešći razlog za svađu s mlađom braćom to što im ulaze u sobu, uzimaju ili diraju stvari. Pomozite djeci da shvate kako se ne može i ne treba sve dijeliti te osigurajte starijem djetetu pravo na privatnost.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti