Obiteljski obroci za bolje mentalno zdravlje djeteta

Obiteljski obroci za bolje mentalno zdravlje djeteta

Obiteljski obroci za bolje mentalno zdravlje djeteta
  • Objavljeno: Srijeda, 27.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Redoviti obiteljski obroci su odlični za poboljšavanje mentalnog zdravlja djeteta, naročito tinejdžera, otkrivaju američki znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo 26000 adolescenata u dobi od 11 do 15 godina. Ispunjavali su anketu koja je sadržavala pitanja o učestalosti obiteljskih objeda i odnosu s roditeljima, ali i razne zadatke koji otkrivaju stanje njihovog mentalnog zdravlja.

Rezultati su pokazali da češći obiteljski objedi imaju pozitivan učinak na njihovo mentalno zdravlje. Naime, djeca koja češće objeduju s obitelji imala su manje problema s ponašanjem i bila su emocionalno razvijenija.

Pozitivni učinak obiteljskih objeda je bio prisutan kod sve djece, bez obzira na dob, spol ili socioekonomski status obitelji.

"Rezultati istraživanja nas nisu naročito iznenadili jer je poznato da obitelj ima veliku ulogu u razvoju djeteta", EverydayHealth prenosi izjavu prof. Franka Elgara.

Znanstvenici ističu da roditelji trebaju svaku priliku iskoristiti za druženje s djetetom, a obiteljski objedi su idealno vrijeme za to.

Opuštena atmosfera, razmjenjivanje razmišljanja i razgovori su dio obiteljskih objeda, zbog čega oni imaju veliko značenje u djetetovom mentalnom razvoju.

Čak i ako niste u mogućnosti svaki dan u tjednu zajedno objedovati, izdvojite barem jedan dan u tjednu za vrijeme kojega ćete doručak, ručak ili večeru provesti zajedno. Vjerovali ili ne, to će vašem djetetu pomoći da se s vama zbliži, upozna prave životne vrijednosti, raste i razvija se bez poteškoća, kako fizički, tako i emocionalno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti