Obiteljsko nasilje i djeca

Obiteljsko nasilje i djeca

Obiteljsko nasilje i djeca
  • Objavljeno: Srijeda, 10.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Majke koje imaju iskustvo nasilja i agresije svojih intimnih partnera imaju viši rizik od lošeg postupanja sa svojom djecom od majki koje nemaju iskustvo zlostavljanja intimnog partnera.

Agresija i nasilje intimnog partnera «utječe na cijelu obitelj, povećavajući zdravstvene rizike za djecu u obitelji i za odrasle žrtve», rekla je dr. Catherine A. Taylor za Reuters Health.

Čak štoviše, prisutnost agresije intimnog partnera i njegovo nasilje čini se da pridonosi jedinstvenom teretu rizika od zlostavljanja djece, pronašli su dr. Taylor i njezini kolege s Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, Louisiana.

Skupina dr. Taylor procijenila je izvještaje o agresiji/nasilju intimnih partnera, stres povezan s roditeljstvom, izraženu depresiju i druge pokazatelje zlostavljanja djece u odnosu majka – dijete među 2 508 majki koje su sudjelovale u studiji naziva Fragile Families and Child Well-Being Study.

Oko 40% žena izjavilo je da su iskusile agresiju ili nasilne postupke, kao udaranje, šutanje, uvrede, izolaciju ili nasilno seksualno ponašanje, i to s trenutnim partnerom, izvjestili su istraživači u časopisu «American Journal of Public Health».

Također su izvjestili o tome da su majke koje su bile žrtve nasilja intimnog partnera, u usporedbi s majkama koje nisu, češće koristile psihološku i fizičku agresiju na svojoj djeci i imale su veće izglede da će udarati svoju djecu i izvijestiti o barem jednom slučaju zanemarivanja djece.

Majčin stres povezan s roditeljstvom i izražena depresija nisu objasnile povezanost između agresije/nasilja intimnog partnera i zlostavljanja djeteta, rekla je dr. Taylor, iako su i stres vezan za  roditeljstvo i majčina depresija mogli biti rezultat nasilja partnera i povećati rizik od zlostavljanja djeteta.

Dr. Taylor i njezini kolege uputili su na to da agencije koje se bave dobrobiti djece uvrste intervencije agresije/nasilja partnera u programe za zaštitu djece.

Također su pozvali na daljnja istraživanja «da bi bolje procijenili preklapanje rizika od zlostavljanja partnera i zlostavljanja djece kod obaju roditelja, a ne samo majke.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti