Tablete i endometrioza

Tablete i endometrioza

Tablete i endometrioza
  • Objavljeno: Srijeda, 10.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju je opisano da uzimanje nisko-dozažnih kontraceptivnih tableta može smanjiti bolne menstruacije i nemenstrualnu bol povezanu s edmometriozom, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

«Sadašnja studija jasno prvi put pokazuje da bi se oralni kontraceptivi mogli koristiti za učinkovito i sigurno liječenje boli povezane s endometriozom,» izvjestio je tim u izvještaju rada koji je objavljen u medicinskom časopisu «Fertility and Sterility».

Endometrioza je bolno stanje koje pogađa žene tijekom reproduktivne dobi. Pojavljuje se kad tkivo, koje se normalno nalazi u maternici, raste na drugim mjestima u abdomenu, kao što su jajnici.

Dr. Tasuka Harada, s Tottori University School of Medicine, Yonago, Japan i njegovi kolege procijenili su rezultate kod 100 žena s bolnim mentruacijama zbog endometrioze koje su bile nasumice raspoređene u dvije skupine, jedna je primala nisko-dozažne oralne kontraceptive, a druga placebo.

Oralni kontraceptivi uzimani su 21 dan, a zatim 7 dana placebo, a druga je skupina uzimala identični placebo tijekom 28 dana. Bili su dopušteni uobičajeni analgetici. Žene su liječene tijekom 4 ciklusa.

Obje su skupine pokazale znatno poboljšanje u boli povezanoj s menstruacijom, izvjestili su Harada i njegovi kolege. Tijekom liječenja, ipak, menstrualna je bol bila znatno blaža kod žena na oralnim kontraceptivima. Žene koje su uzimale kontraceptivne pilule također su izvijestile o slabijoj nemenstrualnoj boli.

Liječenje s oralnim kontraceptivima je također bilo povezano sa značajnim smanjenjem volumena tkiva endometrija koje se nalazilo izvan maternice, a taj učinak nije uočen kod uzimanja placeba, istaknuli su istraživači.

Oralne kontracepcijske tablete su općenito dobro tolerirane i nisu bile povezane ni s kakvim značajnijim neželjenim nuspojavama.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti