Koji neobičan simptom je specifičan za omikron i kako ga razlikovati od prehlade

Koji neobičan simptom je specifičan za omikron i kako ga razlikovati od prehlade

Koji neobičan simptom je specifičan za omikron i kako ga razlikovati od prehlade
  • Objavljeno: Petak, 21.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Kada je tek započela pandemija, respiratorni simptomi, uz otežano disanje te gubitak mirisa i okusa bili su glavni simptomi zaraze koronavirusom. No, kako je virus mutirao i pojavljivali su se novi sojevi, tako su se pojavili i drugačiji simptomi. Gubitak okusa i mirisa nije toliko čest simptom kod omikron verzije, ali se zato sve češće kao jedan od simptoma javljaju bolovi u leđima i mišićima.

U izvješćima iz Južne Afrike, Norveške i Indije, zabilježeno je da su bolovi u leđima i mišićima često prisutni kod pacijenata zaraženih omikron sojem te da su ti bolovi ponekad poprilično jaki. Stručnjaci ističu da je najvjerojatniji krivac za to upala koja nastaje uslijed virusne infekcije, a koja može utjecati na mišiće i zglobove. Iako se ova vrsta simptoma ne pojavljuje samo kod koronavirusa, već se može javljati i uslijed drugih infekcija, neki liječnici sumnjaju da kod omikron soja postoji nešto specifično što utječe na mišićno-koštani sustav.

Namjerno se zaraziti omikronom i riješiti se toga? 5 razloga zašto to nije dobra ideja

''COVID može oponašati mnogo različitih stanja i uzrokovati različite vrste simptoma, bilo da utječe na dišni sustav, mišićno-koštani sustav ili na srce'', objašnjava Peter Whang, ortopedski kirurg za kralježnicu i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

''Većina prijavljenih bolova odnosi se na bolove u mišićima i mekim tkivima oko zglobova, ipak to ne uzrokuje strukturne probleme niti brže trošenje diskova'', dodaje Whang

Zašto omikron uzrokuje bolove u leđima i mišićima?

Tijekom virusnih infekcija tijelo oslobađa velik broj malih proteina zvanih citokini, koji reguliraju rad imunološkog sustava. Neurolog Jacob Hascalovici objašnjava da proupalni citokini mogu iritirati mišiće i zglobove. Osobe s postojećim problemima s leđima također doživljavaju bolove kada su zaražene COVID-om. Patrick Doherty, neurokirurgu i kirurgu za kralježnicu s Yale Medicine, upozorava da upalna reakcija može biti jača kod ljudi koji od ranije imaju probleme poput kronične boli u leđima, zbog čega se čini da infekcija pogoršava postojeće simptome.

''Kod omikrona definitivno vidimo više pritužbi na bolove u leđima, čak i nakon što se pacijenti oporave, a nismo baš sigurni zašto. Uzrok su vjerojatno upala i imunološki odgovor'', objašnjava Doherty.

Kako liječiti bolove u leđima i mišićima kod omikrona?

Doherty preporučuje liječenje bolova u leđima i mišićima povezanih s COVID-om na isti način na koji se liječe druge vrste bolova u leđima. To uključuje blago istezanje, korištenje topline ili leda, a ako su bolovi nepodnošljivi onda se mogu koristiti protuupalni lijekovi u dogovoru s liječnikom. Također, važno je izbjegavati naporne fizičke aktivnosti i dobro se odmoriti dok infekcija ne prođe. Dobra vijest je da većina bolova u mišićima i leđima nestaje kada prođe infekcija, što se obično događa unutar dva tjedna.

Pozitivni ste na koronavirus ili ste bliski kontakt? Tko mora u izolaciju i koliko traje? Detaljne upute što učiniti

Omikron je još uvijek nedovoljno istražen stoga stručnjaci nisu sigurni hoće li bolovi u leđima postati uobičajen dugotrajni simptom kod pacijenata zaraženih ovom varijantom. Bez obzira na to, ako bol u leđima potraje nakon oporavka od infekcije, važno je potražiti liječničku pomoć jer možda postoji neko drugo stanje koje uzrokuje bolove.

Kako razlikovati omikron i prehladu?

Osim pandemije koronavirusa, u ovo doba godine javljaju se gripa i prehlada. Za razliku od ranijih sojeva, omikron uzrokuje blaže simptome, pogotovo kod osoba koje su cijepljene. Prema dosadašnjim podacima, simptomi omikrona nalikuju simptomima prehlade, a uključuju upalu grla, curenje iz nosa, bol u tijelu i groznicu. Stručnjaci ističu da, zbog sličnosti simptoma, testiranje na koronavirus je jedini način kojim se može utvrditi radi li se o zarazi omikronom ili je pak riječ o običnoj prehladi.

Omikron vjerojatno pokupio dio virusa prehlade. Evo što bi to moglo značiti

Vitashop

Najnovije

Najčitanije