Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!

Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!

Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira, nego je i opasan za zdravlje. U slučaju prevelikog konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira, a krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti