Oprez! Ovo je 6 neuobičajenih znakova dehidracije

Oprez! Ovo je 6 neuobičajenih znakova dehidracije

Oprez! Ovo je 6 neuobičajenih znakova dehidracije
  • Objavljeno: Srijeda, 15.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Studije pokazuju da već i blaga dehidracija može nepovoljno utjecati na raspoloženje i razinu energije. Zato je važno što prije prepoznati znakove dehidracije, odnosno pripaziti da do nje uopće ne dođe.

Sve dodatno komplicira to što znaci dehidracije nisu uvijek očigledni, poput umora i žeđi. I neki manje uobičajeni signali mogu upućivati na to da vam hitno treba voda. Voda, a ne neko drugo piće, pogotovo ne alkohol, energetski napici i kava, koji mogu dodatno pojačati dehidraciju.

Neugodan zadah

Slina ima antibakterijska svojstva, ali ako vam manjka vode, organizam neće moći proizvesti dovoljno sline. A ako nemate dovoljno sline, bakterije se mogu pretjerano namnožiti, a jedna od nuspojava je neugodan zadah koji nastaje zbog dugotrajne dehidracije.

Suha koža

Mnogi ljudi misle da se osoba koja je dehidrirala obilno znoji, ali kako prolazite kroz različite stadije dehidriranosti, krv više nema dovoljan volumen te koža postaje vrlo suha, a može se i zacrveniti.

Grčevi u mišićima

Što je tijelo više zagrijano, vjerojatnije ćete dobiti grčeve u mišićima, a razlog je utjecaj topline na mišiće. Što mišići napornije rade, to se lakše mogu zgrčiti zbog vlastitog zagrijavanja. I promjene elektrolita, odnosno razina natrija i kalija u organizmu, mogu izazvati grčenje mišića.

Groznica i trnci

Možda zvuči nelogično na prvi pogled, no kad vam je tijelo ozbiljno dehidrirano, možete iskusiti simptome poput zimice, čak i povišene temperature tijela. Povišena temperatura osobito je opasna pa hitno potražite liječničku pomoć.

Glavobolja

Mozak okružuje likvor, bistra tekućina koja ga štiti od potresa i udaraca unutar lubanje. Zbog dehidracije i količina te tekućine može se smanjiti pa može doći do dodira mozga s lubanjom, što uzrokuje glavobolje.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti