Ostani uz mene

Ostani uz mene

Ostani uz mene
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj godišnje prema statistikama umre preko 50 000 osoba, od kojih velik broj bez adekvatne stručne pomoći. Prema nekim procjenama, godišnje palijativnu skrb treba preko 30 000 ljudi, a dobije je njih dvjestotinjak.

Palijativna medicina je potpuna skrb o bolesniku oboljelom od neizlječive bolesti, čija bolest ne odgovara na preventivnu i kurativnu terapiju. Ipak, još uvijek nije prepoznata u hrvatskom sustavu zdravstvene zaštite. Pojam palijativne skrbi ušao je u Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske još 2003. godine, no do danas nije osnovana niti jedna Ustanova za palijativnu skrb.

Danas su Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatski centar za palijativnu skrb u Novinarskom domu u Zagrebu predstavili humanitarnu akciju OSTANI UZ MENE, kojom se inicira osnivanje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Hrvatskoj. Ovo je dosad najopsežnija humanitarna akcija s takvom namjenom u Hrvatskoj, a cilj joj je senzibilizirati javnost o problemima s kojima se suočavaju bolesnici oboljeli od neizlječivih bolesti te njihove obitelji i prijatelji. Humanitarna akcija provodit će se na nacionalnoj i regionalnoj razini, a predviđeno je i niz javnih događanja edukativnog karaktera u većim hrvatskim gradovima, koje će pratit i prodaja prigodnih artikala s informacijama o mogućnosti

uključenja u akciju, s ciljem skupljanja dostatnih financijskih sredstava za otvaranje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Republici Hrvatskoj. Završetak akcije predviđen je za listopad povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, održavanjem humanitarnog koncerta jedne od vodećih domaćih zvijezda glazbene scene - Tonija Cetinskog, koji se u akciju uključio kao glazbeni promotor.

 Aktivnije uključenje Hrvatske u međunarodne organizacije i aktivnosti te inicijativa za stvaranje Nacionalne deklaracije o palijativnoj medicini također su neki od ciljeva akcije o kojima je govorio doc. dr. sc. Veljko Đorđević iz Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

„Sustav palijativne skrbi prihvaćen je u 120 zemalja diljem svijeta, i nesumnjivo je potreban i u Hrvatskoj. Ovaj tip skrbi obuhvaća sve bolesničke i dobne skupine, što ga čini važnim za cijeli niz subjekata. Osim zdravstvenih institucija, njime bi se trebali pozabaviti i predstavnici javnog sektora i nevladinih organizacija" - poručio je Đorđević.

Sustav palijativne medicine u Hrvatskoj je u povojima. Osim stalnih financijskih problema, koji priječe razvoj palijativne skrbi, problemi se kriju i u slaboj upoznatosti javnosti, koja u mnogim slučajevima nije niti svjesna postojanja ove grane medicine koja može znatno pomoći oboljelima od neizlječivih bolesti da i zadnje dane života provedu dostojno. Ovom se akcijom nastoji pronaći odgovarajući pristup ne samo prema oboljelima i njihovim bližnjima, nego i prema odgovornim institucijama i svim građanima Republike Hrvatske, koji su se u nekom trenutku suočili, ili bi se mogli suočiti s potrebom za palijativnom skrbi.

Više o projektu pročitajte ovdje www.ostaniuzmene.com

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti