Spužve kriju brojne opasnosti, saznajte kako ih eliminirati

Spužve kriju brojne opasnosti, saznajte kako ih eliminirati

Spužve kriju brojne opasnosti, saznajte kako ih eliminirati
  • Objavljeno: Petak, 12.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prema istraživanjima mikrobiologa prosječna spužva sadrži 350 vrsta različitih bakterija koje su opasne za važe zdravlje. Ovo je vrlo uznemirujuće otkriće, osobito zato što spužvu uglavnom koristite za čišćenje posuđa ili nanošenje šminke pa bi bilo dobro da ona sama nije prljava.

Istraživanja su pokazala da neki ljudi čiste spužvice. Ali, čak i kad mislite da je vaša spužva čista, u njoj se brzo razmnožavaju bakterije. Razlog je taj što je spužva dugo vremena mokra, a kad ju natopite vodom i ostavite da se sama suši, nesvjesno stvarate plodno tlo za bakterije.

Neke bakterije nisu toliko štetne, ali većina prljavih i mokrih spužvi, analizirana u navedenom istraživanju, sadržavala je hrpu E.Coli, Moraxelle i Salmonele u svojim porama.

Kako ukloniti bakterije sa spužve?

No, i za to postoji rješenje. Ako želite potpuno uništiti bakterije iz spužve, postoji način. U posudu izlijte pola šalice izbjeljivača. Natopite spužvu na 5 minuta i temeljito isperite. Ova metoda ubija 99,9% bakterija, bez obzira o kakvoj se spužvi radi.

Ipak, ako ne želite tretirati spužvice za šminku ili spužvu za tuširanje s izbjeljivačem, možete pokušati i druge metode.

Prljavu spužvu stavite u posudu pa u mikrovalnu pećnicu. Ostavite da se zagrijava barem jednu minutu i uništit će 99,9% bakterija. No, budite oprezni jer će spužva biti jaako vruća kada izađe.

Stroj za pranje suđa izvrsna je stvar je uništava 99,9% mikroba s prljavog posuđa pa možete svoje spužve oprati na visokim temperaturama i uništiti bakterije. Isto tako, spužve možete otkuhati ili oprati na najvišim temperaturama u perlici rublja.

Ocat je svestrani alat i prirodno sredstvo za čišćenje. Ali kada je riječ o čišćenju spužava, ocat nije najbolji izbor jer uništava „samo“ 99,6% bakterija. Ipak, ovo je najbrži i najjeftiniji izbor pa svoje spužve natopite octom, ostavite 5 minuta pa isperite.

Ako vam se ne sviđaju ni ove metode, možete pokušati s antiseptikom ili alkoholom (sa što većim postotkom). Kad operete spužve u njima uništit će se veći dio bakterija, no neće sve.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti