Otkrijte koje su najtoplije zimske tkanine

Otkrijte koje su najtoplije zimske tkanine

Otkrijte koje su najtoplije zimske tkanine
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kada kupujete odjeću za zimu često gledate samo cijenu na etiketi? Niste jedini, no ono što bi zapravo trebali gledati je ušivena etiketa na kojoj piše koliko će vas odabrana odjeća uistinu grijati. Izdvojili smo tkanine u kojima ćete moći uživati u zimski radostima i zaboraviti hladnoću.

Pamuk

Slojevito odijevanje ne funkcionira uvijek po zimi, pogotovo ako imate toliko slojeva da se ne možete micati. Ono što je bitno je kako određena tkanina dobro čuva vašu tjelesnu temperaturu. Dokazano je kako su tkanine poput pamuka i vune iznimno učinkovite u očuvanju temperature, stoga bi ih zimi trebali češće koristiti. Pamuk je odlična zamjena za osobe s alergijama na vunu, a može biti napravljen debelo kako bi odgovarao zimskim uvjetima. Nedostatak pamuka je taj što upija vlagu pa nije idealna opcija koja se može nositi samostalno već se mora kombinirati s drugim materijalima.

Vuna

Već spomenuta vuna, jedna je od najčešćih i najtoplijih tkanina koje se koriste zimi. Iako se originalno dobivala od ovce, vuna je danas većinom tvornički proizvedena. Vodootporna je, što je čini idealno, opcijom za kišne i snježne dane. Vuna je lagana, ali iznimno čvrsta zbog čega će vas zasigurno služiti nekoliko sezona.

Koža

Koža se osim u zimi može koristiti tijekom cijele godine. Čini se kako koža s godinama postaje sve bolja zato što je iznimno prilagodljiva tijelu. Obuća i odjeća od kože dugo traju te služe kao odličan štit protiv vremenskih nepogoda. Zahtjeva posebno održavanje, no ako ga se držite, značajno ćete joj produljiti trajanje. Odlična zamjena za pravu kožu je faux koža kod koje se ne koristi ništa životinjsko.

Flis

Posljednji, ali ne i najmanje važan, je flis. Flis je vrlo udobna i relativno lagana tkanina, stoga je izvrstan za svakodnevno korištenje u kaputima i jaknama. Može se pronaći po niskim cijenama, ali nije vodootporan, pa je najbolje ne izlaziti na kišu i snijeg dok ga nosite na sebi.

Najčitanije zanimljivosti