Najbolji savjeti kako spriječiti zamagljivanje stakla u autu!

Najbolji savjeti kako spriječiti zamagljivanje stakla u autu!

Najbolji savjeti kako spriječiti zamagljivanje stakla u autu!
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hladno zimsko jutro. Još se nije sasvim razdanilo, sjedate u auto i shvatite da ne možete krenuti jer su vam zamagljena stakla vjetrobrana i prozora. Vjerojatno vam je poznata ova nemila situacija.

Razlika temperature vanjskog zraka i zraka u automobilu je razlog zašto se zimi magle stakla. Unutrašnjost automobila je obično toplija od vanjskog zraka, a kada se hladni zrak izvana i nešto topliji zrak iznutra spoje, dolazi do kondenzacije u unutrašnjosti automobila.

Najgore što tada možete napraviti jest uzeti komad tkanine i obrisati staklo. Tako ćete samo vlagu razmazati po staklu, što će rezultirati vodenim mrljama i smanjenom vidljivošću za vrijeme vožnje. Još gora i daleko opasnija situacija je kada sam se stakla krenuli magliti usred vožnje.

Srećom, postoji nekoliko učinkovitih trikova koji će spriječiti zamagljivanje stakla u automobilu!

1. Silica gel

Svi se redovito susrećemo sa silica gelom, malim granulama u vrećici koje dobijemo u kutiji prilikom kupovine cipela ili kućanskih uređaja. Mnogi misle da su ove kuglice otrovne jer na vrećici piše upozorenje ''baciti u smeće''. Te sitne granule su zapravo amorfni silicijev dioksid i nevjerojatno su korisne jer na sebe navlače vlagu.

Trik protiv magljenja stakla je vrlo jednostavan, uzmite nekoliko vrećica silica gela, stavite ih u čarapu i jednostavno ostavite u automobilu, po mogućnosti na prednjem dijelu u blizini vjetrobranskog stakla. Granule će upijati vlagu i spriječiti zamagljivanje stakla, a nakon što čarapa postane mokra, jednostavno ju zamijenite drugom.

2. Pijesak za mačke

U slučaju da se niste sjetili spremiti vrećice sa silica gelom, a kod kuće imate mačku, možete se poslužiti pijeskom koji koristite za mačji wc. Postupak je isti, šaku pijeska stavite u čarapu, zavežite i ostavite u autu. Pijesak će, poput silica gela, na sebe navući vlagu, a stakla u vašem automobilu neće biti zamagljena.

3. Pjena za brijanje

Još jedan izvrstan proizvod koji imate kod kuće, a može spriječiti zamagljivanje stakla u autu je pjena za brijanje. Šaku pjene za brijanje razmažite po vjetrobranskom staklu i ostavite da stoji najmanje 2 minute. Zatim uzmite čistu, suhu krpu i obrišite ostatke. Pjena će stvoriti zaštitni sloj na vjetrobranskom staklu i time spriječiti nakupljanje vlage.

Ovi savjeti i trikovi za odmagljivanje vjetrobrana i prozora automobila iznimno su učinkoviti, stoga ih isprobajte kako više ne biste gubili vrijeme na čekanje da se stakla odmagle.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti