Ovo su najčešće novogodišnje odluke kojih se većinom ne pridržavamo

Ovo su najčešće novogodišnje odluke kojih se većinom ne pridržavamo

Ovo su najčešće novogodišnje odluke kojih se većinom ne pridržavamo
  • Objavljeno: Srijeda, 30.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prvi dan siječnja obično označava prvi dan kršenja novogodišnjih odluka. Istina, postoje i oni tvrdoglavi koji pokušavaju provoditi novogodišnje odluke neko vrijeme. Ipak i takvi jednom odustanu.

U svakom slučaju ne očajavajte ako na datum 1.1. niste započeli sa svojim novim životom. Dobre odluke možete početi provoditi bilo kada. Za to ne morate čekati Novu godinu, ili još gore onaj famozni ponedjeljak koji nikako da dođe. Kako bismo vas inspirirali, ili barem malo utješili, donosimo vam popis najčešćih novogodišnjih odluka, koje se ujedno i najčešće krše.

Manje stresa, više zabave

Stres je postao dio svakodnevice stoga se mnogi na početku godine odluče manje živcirati. Iako na prvu možda zvuči kako je to lako za ostvariti, istina je drugačija. U provođenju ove odluke uspješno je tek 5% ljudi. Vjerojatno ćete već prvog dana prekršiti tu novogodišnju odluku, stoga vas upozoravamo na vrijeme kako se ne biste živcirali zbog toga.

Bolja organizacija

Učinkovitije upravljanje vremenom i bolja organizacija također je jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka. Prosječan radnik potroši oko sat i pol dnevno tražeći zalutali dokument, dok na godišnjoj razini u potrazi provede čak šest tjedana. Slično je i s vremenom potrošenim tražeći stvari po kući. Ova odluka možda je jedna od najvažnijih, jer boljom organizacijom se otvaraju prilike za pridržavanje svih ostalih odluka.

Zdrava prehrana

Koliko ste puta do sad odlučili jesti zdravije? Ovo je jedna od najtežih odluka za provođenje iz razloga što mnogi tijekom cijeloga života stvaraju nezdrave prehrambene navike koje kasnije u odrasloj dobi nije lako promijeniti. Veća konzumacija voća i povrća svakodnevno je dobar početak.

Štednja

Uzmite trenutak i razmislite koliko biste bili bogatiji da ste se svake godine držali odluke o štednji? Sada vam je vjerojatno žao što se niste pridržavali te odluke. Ako odlučite štedjeti bez plana tada je vaša odluka odmah u startu osuđena na propast. No, ako postavite dobre planove štednje (ciljana svota i vremenski rok) tada ste na dobrom putu. Još samo da se prisilite i novac ne potrošite na ono što vam ne treba, već ga spremite sa strane.

Manje kreditnih kartica

Ova odluka nalazi se na popisu onih koji vole provlačiti čarobni komadić plastike, bez razmišljanja o tome kako ćemo kasnije sve to platiti. Ako umjesto provlačenja kartice, barem dio iznosa koji biste potrošili stavite sa strane, u kasicu prasicu, tada ste ostvarili dvije odluke jednim potezom.

Prestati piti alkohol

''Više nikad neću piti'' jedna je od prvih misli mnogima kada na novogodišnje jutro (ili podne) otvore oči. Nažalost, čak i ako u alkoholu ne uživate redovito, već samo u posebnim prilikama, nećete ga se tako lako riješiti jer ova vrsta ovisnosti je psihološke naravi.

Prestati pušiti

Ovo stvarno nije potrebno posebno objašnjavati. Pušenje je nezdravo, uništava zube, odjeća poprima neugodan miris, a cigarete su skupe. Iako su mnogi pušači svjesni svih opasnosti i žele prestati pušiti rijetko tko od njih uspije. Prema statistikama, ova novogodišnja odluka traje oko 6 mjeseci, nakon čega se mnogi vrate poroku.

Vježbanje

Iako su zbog epidemiološke situacije teretane zatvorene, općenito ih je najbolje izbjegavati u siječnju jer su u ovom periodu inače prepune. Već oko Valentinova gužve postaju manje, a ponovno se pojačavaju pred ljeto. Najčešći razlog odustajanja je manjak motivacije i znanja, bez obzira idete li u teretanu kako bi smršavjeli ili se doveli u formu.

Dok se teretane ne otvore, pokušajte vježbati kod kuće kako biste spremni dočekali njihovo otvaranje. Inspiraciju za vježbanje možete potražiti u videu trening kod kuće bez profesionalnih rekvizita by: Dora Adanić. Ako ste potpuni početnik, prije no što uplatite članarinu, porazgovarajte sa stručnjakom i odaberite oblik vježbanja prikladan vašim željama i mogućnostima.

Gubitak težine

Stigli smo do apsolutnog klasika, najčešće novogodišnje odluke. Euforija oko mršavljenja traje tek nekoliko tjedana po ulasku u siječanj, nakon čega se mnogi vraćaju starim nezdravim navikama. Jedan nezdrav obrok ili jedan propušten trening neće vam vratiti kilograme, isto kao što ih zbog jednog treninga ili zdravog obroka nećete izgubiti. Ako posustanete nemojte se prekoravati i dopustiti da dosadašnji trud padne u vodu, već nastavite dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti