Otkriveni rani znakovi upozorenja za rak prostate

Otkriveni rani znakovi upozorenja za rak prostate

Otkriveni rani znakovi upozorenja za rak prostate
  • Objavljeno: Utorak, 09.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači sa Sveučilišta u Bristolu identificirali su dva proteina koji su prisutni u većim razinama kod muškaraca s karcinomom prostate.

Proteini koje zovemo „čimbenici rasta", reguliraju normalan rast i razvoj u organima i tkivima, a posebno u maternici i tijekom djetinjstva.

Dr. Mari-Anne Rowlands, epidemiologinja i glavna autorica istraživanja, nam objašnjava: „Još je suviše rano kako bi odredili, ali ovi rezultati ukazuju da smo vjerojatno identificirali potencijalne nove biomarkere za vrlo rane stadije raka prostate kod muškaraca koji još nemaju simptome."

„Potrebno nam je više istraživanja kako bi utvrdili mogu li razine tih potencijalnih biomarkera, predvidjeti koji rak prostate otkriven pretragama, može napredovati i postati opasan po život."

Epidemiologinja i njezine kolege, usporedili su raspon biomarkera kod 2.686 muškaraca s karcinomom prostate i 2.766 muškaraca bez stanja.

Trenutno se liječnici oslanjaju na mjerenje razine prostata specifičnog antigena (PSA), koji se povećava kao odgovor na prisutnost kancerogenog tkiva.

Međutim, test ne otkriva karcinom u ranom stadiju, a također nije toliko ni precizan. Često lažno ukazuje na problem gdje on ni ne postoji.

Prošlog su mjeseca britanski znanstvenici otkrili kako rade na testu urina za rak prostate, koji bi identificirao ljude s višim genetskim rizikom za razvoj bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti