Ova hrana može ublažiti bolnu menstruaciju!

Ova hrana može ublažiti bolnu menstruaciju!

Ova hrana može ublažiti bolnu menstruaciju!
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi 1 do 3 dana, navodi za Pliva zdravlje Sabina Galić, dr. med., specijalist ginekologije i perinatologije, te odgovara na sljedeća pitanja: Kako izgledaju bolne menstruacije? Što uzrokuje dismenoreju, tj. bol iz maternice u vrijeme oko menstruacije.

Kod bolne menstruacije, najveći intenzitet bol doseže 24 sata nakon početka menstrualnog krvarenja te postepeno jenjava nakon 1 do 2 dana. Bol se obično javlja u donjem dijelu trbuha te se može širiti niz bedra i u donji (lumbalni) dio leđa. Obično je ona oštra kao kod tzv. spastičke dismenoreje ili bolne menstruacije praćene grčevima, ali može biti i stalna, tupa, mukla bol kao kod tzv. kongestivne dismenoreje ili menstruacije praćene kontinuiranim bolovima.

Bolne menstruacije katkada su praćene mučninom, križoboljom i učestalijim mokrenjem. U težim slučajevima mogu biti praćene povraćanjem i kolapsima. Ponekad se radi o vrlo intenzivnim bolovima koji ometaju svakodnevne aktivnosti i zahtijevaju odsustvo iz škole ili s posla. Za razliku od drugih bolova u trbuhu, pokreti, masaža ili pritisak smanjuju bolnost kod dismenoreje, navodi dr. Galić, te upozorava da se smatra da bol nastaje zbog prejakog grčenja mišićnog dijela maternice (miometrije) i ishemije – smanjenog dotoka kisika, uvjetovanim otpuštanjem kemijskih glasnika prostaglandina.

Kako liječiti dismenoreju?

Oralna hormonska kontracepcija primjenjuje se kod spolno aktivnih žena koje ne žele zanijeti. Ako je dokazana sekundarna dismenoreja, potrebno je liječiti osnovnu bolest. Kod primarne dismenoreje, liječnik će u prvom redu bolesnicama savjetovati više odmora, spavanja i redovitu tjelovježbu. Pomoći će masaža donjeg dijela leđa i trbuha. Još uvijek mnoge djevojke stavljaju termofor na donji dio trbuha, kao što su im savjetovale majke i bake.

Svakako je potrebno izbjegavati pušenje i konzumaciju alkohola. Promjene u načinu prehrane mogu smanjiti preveliku proizvodnju prostaglandina i uspostaviti ravnotežu. Učinkovitim se pokazala i prehrana siromašna mastima, a bogata omega-3 masnim kiselinama koju nalazimo u dubokomorskim ribama kao što su losos, tuna ili skuša. Poznato je da zelene namirnice smanjuju intenzitet boli. Dobro je konzumirati žitarice, mahunarke, zobeno brašno i zeleno povrće kuhano na pari.

Hipnoza za menstruaciju

Evo što pak navodi Medicinski priručnik Hrvatskog liječničkog zbora:

Simptomatsko liječenje započinje s odgovarajućim odmorom i spavanjem te redovitom tjelovježbom. Moguće učinkovitima se smatra prehrana siromašna mastima uz dodatak omega3 masnih kiselina, lanenih sjemenki, magnezija, vitamina E, cinka i vitamina B1. Žene s primarnom dismenorejom se treba uvjeriti kako ne postoje primarni ginekološki poremećaji.

Ako bol i dalje traje, pokušava se s primjenom tipičnih prostaglandinskih inhibitora poput NSAIDa. S primjenom NSAIDa se obično počinje 24 do 48 h prije početka menstruacije i nastavlja 1 do 2 dana nakon početka menstruacije. Ako je NSAID neučinkovit, savjetuje se supresija ovulacije oralnim kontraceptivom s niskom dozom estrogena i gestagenom. Druge hormonske tvari, poput danazola, gestagena (npr. levonorgestrela, etonogestrela, depo medroksiprogesteron acetata), agonista gonadotropin otpuštajućeg hormona ili progesteronskih IUDa mogu ublažiti simptome dismenoreje.

Ponekad je korisna hipnoza. Može biti potrebna periodična dodatna primjena analgetika. Predloženi načini liječenja koji ne obuhvaćaju lijekove, a koji nisu dobro proučeni su akupunktura, akupresura, kiropraktika i transkutana električna stimulacija živaca. Kod neizdržive boli nepoznatog porijekla, može pomoći presakralna naurotomija i razdvajanje sakrouterinih ligamenata.

Kada ići na pregled?

Iako je velika većina bolne menstruacije bezopasna, neugodno stanje, ipak treba ginekološkim pregledom otkloniti mogući uzrok sekundarne dismenoreje koja može upućivati na neki drugi problem.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti