Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koromač ublažava menstrualne tegobe

Koromač ublažava menstrualne tegobe

Koromač ublažava menstrualne tegobe
  • Objavljeno: Petak, 01.05.2015.
  • Broj pregleda: 263
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci procjenjuju da svaka druga žena tijekom svojeg života vodi borbu s bolnim menstruacijama. Kod nekih su bolovi toliko jaki da otežavaju svakodnevno funkcioniranje. Dismenoreja - medicinski naziv za izuzetno bolne menstruacije, zahvaća oko 60% žena.

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nursing and Midwifery Research, otkrivaju da koromač, točnije, sjemenke koromača, mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih tegoba.

U istraživanju je sudjelovalo 68 žena, prosječne dobi od 21.8 godina. One su bile podijeljene u 2 grupe: njih 34 je primalo ekstrakt sjemenki koromača i vitamin E, a preostalih 34 je primalo ibuprofen.

Rezultati su pokazali da su obje skupine osjetile olakšanje i ublaženje bolova, ali je ekstrakt sjemenki koromača u kombinaciji s vitaminom E bio učinkovitiji od ibuprofena. Uz sve to, koromač i vitamin E nisu uzrokovali nastanak neželjenih nuspojava, za razliku od ibuprofena, koji često uzrokuje mučninu, dijareju i osjećaj umora.

Koromač je biljka koja ima višegodišnju povijest korištenja u svrhu ublažavanja probavnih smetnji, a znanstvenici su dokazali da koromač može pospješiti rad probavnog sustava i ublažiti menstrualne tegobe.

Znanstvenici u ovom istraživanju nisu uspjeli ustanoviti koja je doza potrebna da bi se ublažile menstrualne tegobe. Ekstrakt sjemenki koromača je relativno pristupačan i dostupan, a tipična doza je 1 do 2 mililitra dnevno.

Možete piti i čaj od sjemenki koromača. Dovoljno je da 1 do 2 žličice sjemenki koromača prelijete s 1 čašom vodom i pustite da stoji 10 minuta. Čaj pijte jednom do tri puta dnevno. No, prije početka svakodnevnog konzumiranja koromača, svakako se posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih stanja ili uzimate lijekove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti