Koromač ublažava menstrualne tegobe

Koromač ublažava menstrualne tegobe

Koromač ublažava menstrualne tegobe
  • Objavljeno: Petak, 01.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci procjenjuju da svaka druga žena tijekom svojeg života vodi borbu s bolnim menstruacijama. Kod nekih su bolovi toliko jaki da otežavaju svakodnevno funkcioniranje. Dismenoreja - medicinski naziv za izuzetno bolne menstruacije, zahvaća oko 60% žena.

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nursing and Midwifery Research, otkrivaju da koromač, točnije, sjemenke koromača, mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih tegoba.

U istraživanju je sudjelovalo 68 žena, prosječne dobi od 21.8 godina. One su bile podijeljene u 2 grupe: njih 34 je primalo ekstrakt sjemenki koromača i vitamin E, a preostalih 34 je primalo ibuprofen.

Rezultati su pokazali da su obje skupine osjetile olakšanje i ublaženje bolova, ali je ekstrakt sjemenki koromača u kombinaciji s vitaminom E bio učinkovitiji od ibuprofena. Uz sve to, koromač i vitamin E nisu uzrokovali nastanak neželjenih nuspojava, za razliku od ibuprofena, koji često uzrokuje mučninu, dijareju i osjećaj umora.

Koromač je biljka koja ima višegodišnju povijest korištenja u svrhu ublažavanja probavnih smetnji, a znanstvenici su dokazali da koromač može pospješiti rad probavnog sustava i ublažiti menstrualne tegobe.

Znanstvenici u ovom istraživanju nisu uspjeli ustanoviti koja je doza potrebna da bi se ublažile menstrualne tegobe. Ekstrakt sjemenki koromača je relativno pristupačan i dostupan, a tipična doza je 1 do 2 mililitra dnevno.

Možete piti i čaj od sjemenki koromača. Dovoljno je da 1 do 2 žličice sjemenki koromača prelijete s 1 čašom vodom i pustite da stoji 10 minuta. Čaj pijte jednom do tri puta dnevno. No, prije početka svakodnevnog konzumiranja koromača, svakako se posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih stanja ili uzimate lijekove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti