Ova jednostavna vježba otkriva imate li problema sa srcem!

Ova jednostavna vježba otkriva imate li problema sa srcem!

Ova jednostavna vježba otkriva imate li problema sa srcem!
  • Objavljeno: Subota, 23.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pexels

Kategorija: Zanimljivosti

Broj sklekova koje muškarac može napraviti predstavlja dobar pokazatelj njegovog rizika za bolesti srca sredovječnih muškaraca, objavili su istraživači s Harvarda.

Rezultate je objavio znanstveni časopis JAMA Network Open, a prikupljeni su sedmogodišnjim praćenjem skupine od 1104 vatrogasca. Sudionici istraživanja su na početku promatranog razdoblja bili prosječne dobi oko 40 godina. Zapravo se radilo o vatrogascima u dobi od 21 do 66 godina čiji je prosječan indeks tjelesne težine (BMI) iznosio je 28,7, što je nešto više od dopuštenog, ali svi su ispitanici bili fizički vrlo aktivni.

Pokazalo se kako je test tjelesne forme dobar indikator rizika za pojavu bolesti srca - ispitanici koji su mogli napraviti najmanje 40 sklekova tijekom testiranja su imali prosječno 97% manji rizik za bolesti srca u idućih deset godina od kolega koji su mogli napraviti manje od 10 sklekova. Isti je rizik kod muškaraca obuhvaćenih studijom koji su uspijevali izvesti između 21 i 30 sklekova u nizu bio manji u prosjeku za 75%, kažu stručnjaci.

Istaknuli su da su, po rezultatima studije, navedenim bolestima osobito izloženi sredovječni muškarci koji ne mogu napraviti ni deset sklekova u nizu.

„Rezultati naših istraživanja dokazali su da sklekovi mogu biti lagana i besplatna metoda kojom se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti može procijeniti u gotovo svakom okruženju. Na naše iznenađenje, pokazalo se da je sposobnost izvođenja sklekova bila puno učinkovitija u procjeni rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti nego testiranje na traci za trčanje“, kazao je Justin Yang, jedan od autora studije.

Američki stručnjaci s ponosom ističu da je riječ o prvom istraživanju koje upućuje na to da sklekovi mogu biti učinkovit test za potencijalni razvoj kardiovaskularnih bolesti. No neovisni stručnjaci upozoravaju da bi sličnu analizu trebalo provesti i među manje fizički aktivnim muškarcima te među ženama.

Suženje arterija zbog masnoća u krvi, koje može rezultirati srčanim i moždanim udarom, započinje relativno rano, nerijetko u dvadesetim i tridesetim godinama života čega ljudi najčešće nisu svjesni. Stoga je održavanje dobre fizičke kondicije, bez obzira na godine života iznimno značajno za smanjenje takvih zdravstvenih rizika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti