Ove fizičke simptome nikada ne smijete ignorirati!

Ove fizičke simptome nikada ne smijete ignorirati!

Ove fizičke simptome nikada ne smijete ignorirati!
  • Objavljeno: Srijeda, 15.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Često se dogodi da ignoriramo ili jednostavno ne prepoznajemo određene simptome koji ukazuju da nešto nije uredu s našim zdravljem. Iako ne moraju značiti ništa opasno, ponekada mogu alarmirati da se radi o ozbiljnijim stanjima.

Evo koje fizičke simptome nikada ne smijete ignorirati:

Ispucane usne

Ako nisu uzrokovane oblizivanjem ili boravkom na vjetru, pukotine na usnama mogu značiti da vašem organizmu nedostaju željezo, cink i vitamini B skupine (B3, B2 i B12). Ova pojava je uobičajena među vegetarijancima, jer u svakodnevnoj prehrani ne dobivaju dovoljno navedenih vitamina.

Primijetite li ispucane usne, uvrstite u redovitu prehranu blitvu, kikiriki, leću, piletinu, puretinu, patku, losos, tunu, jaja, školjke, brokulu, crvenu papriku, kelj i cvjetaču.

Ukočenost i trnci u rukama i nogama

Ukočenost ruku i nogu, popraćena neugodnim trncima, znak je da vašem tijelu vjerojatno nedostaje vitamina skupine B (folna kiselina, B i B12), koji su povezani s perifernim živcima. Nedostatak ovog vitamina, također može uzrokovati anemiju, depresiju, neravnotežu hormona i umor.

Trnci u rukama i nogama mogu značiti probleme sa srcem i općenito kardiovaskularnim sustavom. Ako simptomi ne prolaze brzo ili se često pojavljuju, svakako posjetite liječnika.

Crvene ili bijele promjene na koži, nalik aknama

Ove promjene možete se mogu pojaviti na koži lica, ruku, bedara i leđa, a mogu značiti pretjeranu prisutnost masnih kiselina u tijelu ili nedostatak vitamina A i D.

Izbacite iz prehrane trans-masti (npr.margarin) i biljnu masnoću. Povećajte unos orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća, mrkve, batata i crvene paprike, a za vitamin D je dovoljno sunčati se 10 minuta dnevno.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti