Menopauza

Menopauza

Menopauza
  • Objavljeno: Utorak, 30.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Menopauza je prirodna tranzicija u životu žene kada prestane menstruirati i doživi hormonalne promjene u tijelu. To nije bolest ili poremećaj nego prirodna biološka promjena u životu svih žena. Ne dožive ga sve žene jednako: nekima je drago da menstruacije prilaze kraju dok druge osjećaju žalost što više ne mogu zatrudnjeti.

Što uzrokuje menopauzu

Menopauza je izravan rezultat prestanka rada jajnika i drastičnog pada hormona estrogena i progesterona. To stvara neredovitu mjesečnicu i kad se u nedovoljnoj količini proizvode hormoni, menstruacija prestaje. Smatra se da gubitak estrogena može pridonijeti mnogim simptomima vezanih za noćno znojenje i valove vrućine. Menopauza prosječno nastupa u 50-im godinama života. Žena može doživjeti preranu menopauzu u 40-im. To može biti iz više razloga: genetski, pušenje, trudnoća.

Hormoni

Estrogen je važan ženski spolni hormon koji je zadužen za razvoj grudi, rodnice i uterusa za vrijeme puberteta. Uz to utječe na krvne žile, srce, kosti, mozak, kožu i urinarni sustav. Progesteron je hormon koji se proizvodi u jajnicima i zadužen je za mjesečno odbacivanje krvi koje žena prolazi za vrijeme menstruacije. Također priprema maternicu za održavanje trudnoće.

Estrogeni sudjeluju u funkcioniranju nekoliko organa, bitni su za zdrave kosti i srce. Zbog toga smanjena razina hormona može predstavljati određenu opasnost za zdravlje. Na stranicama www.nutrafem.com.hr možete naći listu zdravstvenih rizika s kojima se možete suočiti i neke preventivne mjere s kojima ih možete minimalizirati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije