Kako pravilno očistiti toster?

Kako pravilno očistiti toster?

Kako pravilno očistiti toster?
  • Objavljeno: Srijeda, 15.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prilikom čišćenja kuhinje mnogi zaborave očistiti jedan od uređaja kojeg najčešće koriste za doručak. Problem predstavljaju preostale mrvice i druge čestice hrane koje se nakupljaju s vremenom. Ako se ne čiste i uklanjaju redovito, one mogu postati opasne i utjecati na rad vašeg uređaja. Zbog toga, važno je znati kako i koliko često čistiti toster kako biste izbjegli neugodne mirise u kuhinji, lošu kvalitetu hranu i oštećenje vašeg aparata ili kuhinje.

"U vašem tosteru nakuplja se pepeo i zagorene krušne mrvice, posebno u slučaju tostera koji se otvara, što će s vremenom rezultirati zagorenim tostiranim sendvičima", kaže Adriana Aziz, stručnjakinja za čišćenje i operativna voditeljica MaidForYou, tvrtke za čišćenje sa sjedištem u Sydneyu.

Kada se u tosteru nalazi hrana, ona se zagrijava i može utjecati na funkcioniranje tostera i spriječiti ravnomjerno pečenje tosta. Osim toga, ako se ostatke mrvica zahvate za grijač ili zarobe između utora, postoji opasnost od požara. Vjerojatno ćete primijetiti jak miris (kao da nešto gori) ako i toster niste čistili neko vrijeme.

Koliko često trebate čistiti toster?

Tosteri se zaprljaju uglavnom zbog nakupljanja mrvica od tosta i peciva pa će učestalost korištenja tostera biti veliki faktor u određivanju kako očistiti toster za idealno održavanje. Što ga češće koristite, to će se više nakupljati mrvica i starih čestica hrane kao i potreba za održavanjem te redovitim čišćenjem u tjednu.

Preporučuje se da ispraznite ladicu za mrvice nakon svake uporabe i da jednom tjednom očistite toster iznutra i izvana. Dubinsko čišćenje tostera kako biste eliminirali neugodne mirise preporučuje se jednom mjesečno. “U slučaju pop-up tostera, toplo preporučujem čišćenje na kraju svakog tjedna i temeljito čišćenje uređaja barem dva puta godišnje“, kaže Aziz. Savjet kako biste bili sigurni da su te mrvice nestale jest da držite toster naopako i protresete ga, gdje će sve zaostale mrvice koje su zaglavljene ispasti. Korištenje suhe četkice za zube i čišćenje onih teško dostupnih mjesta pomoći će i nakon toga.

Kako pravilno očistiti toster?

Osim svakodnevnog održavanja i čišćenja posude za mrvice, za temeljito čišćenje tostera i njegovih dijelova, trebat će vam četkica za zube i otopina koja sadrži mješavinu alkoholnog octa i vode za učinkovitu otopinu za čišćenje koja će tosteru dati ponovni sjaj. Kao i uvijek, prvo isključite toster iz struje i provjerite da nema preostale topline koja izlazi iz uređaja.

Trebat će vam:

  • četkica za zube
  • mala krpica od mikrofibre
  • ocat
  • deterdžent za pranje posuđa

"Prvi korak je locirati ladicu za mrvice i temeljito je obrisati mješavinom sapuna za suđe i vode, te dobro isprati dok sve mrvice ne nestanu", kaže Aziz. Kada završite, ostavite pladanj da se osuši. “Sljedeći korak je čišćenje unutrašnjosti vašeg pop-up tostera, što može biti teško zbog električnih komponenti unutar uređaja”, kaže Aziz.

Pomiješajte bijeli ocat s vodom. Nakon toga, zgrabite četkicu za zube, umočite je u otopinu i upotrijebite je za čišćenje grijaćih spirala unutar tostera. Kada završite, krpom obrišite veće unutarnje komponente tostera.

Na kraju, upotrijebite krpu od mikrovlakana i općenito višenamjensko sredstvo za čišćenje kako biste temeljito obrisali vanjštinu tostera. Pokušajte izbjeći i vlaženje grijaćih elemenata, a njih pokušajte obrisati suhim ručnikom ili krpom od mikrovlakana.

Otopinu može napraviti i sa sodom bikarbonom te pomiješati sodu bikarbonu i deterdžent za posuđe u jednakom omjeru. Na kraju, imajte na umu da su aluminijski tosteri osjetljivi na kemikalije koje se nalaze u proizvodima za čišćenje. Dakle, izlaganje može oštetiti unutrašnjost aluminijskog tostera pa provjerite sve informacije o čišćenju u uputama za korištenje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti