Korištenje ručnika i spužvi više puta može biti jako opasno!

Korištenje ručnika i spužvi više puta može biti jako opasno!

Korištenje ručnika i spužvi više puta može biti jako opasno!
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Neki predmeti koje svakodnevno upotrebljavamo u svom domu mogu sadržavati dosta bakterija, a da nismo toga ni svjesni koliko nam to može ugroziti zdravlje.

Nekih se stvari ne možemo odreći, no zato bismo trebali paziti na to da ih održavamo čistima. Stručnjaci savjetuju koliko često bismo trebali prati kuhinjske krpe, ručnike itd.

Kuhinjske spužve

Kuhinjske spužve brzo mogu postati pravo „leglo“ bakterija, najčešće se na njima nastani E. coli koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Razlog tome jest to što sa spužvom uklanjamo razne ostatke hrane s posuđa, a trebali biste ih baciti i zamijeniti novima čim se na njima pojavi nekakav miris, odnosno svaka dva tjedna u prosjeku, poručuje stručnjakinja Emily McCrary-Ruiz-Esparza, House Method.

Kako biste spužvama produžili vrijeme uporabe, za uklanjanje ostataka hrane s posuđa koristite plastična kuhinjska pomagala na kojima će se znatno teže razviti bakterije. Jednom tjedno ih potopite u razrijeđeni jabučni ocat ili ih operite u perilici posuđa.

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe koristimo znatno dulje nego bismo trebali. Trebali bismo ih prati u prosjeku tri do četiri puta tjedno, poručuje Leanne Stapf, direktorica u tvrtki Cleaning Authority.

Krpe na sebe mogu jednostavno prikupiti bakterije, a zbog ostataka hrane na njima koje pokupimo s površina, bakterije se na njima brzo razmnožavaju. Ne zaboravite, zbog toga, krpe prati na najmanje 90°C. Zamijenite ih novima ako se na njima pojave mrlje koje ne možete ukloniti.

Kupaonski ručnici

Jedan ručnik ne biste trebali upotrebljavati više od tri puta za redom, poručuje stručnjak za higijenu Philip Tierno. Na njima se skupljaju bakterije, stanice mrtve kože i gljivice pa ako ručnik koristite češće od tri puta, postoji velika vjerojatnost da ćete bakterije prenijeti na svoju kožu, piše Mailonline.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti