Ovih sedam predmeta morate redovito dezinficirati

Ovih sedam predmeta morate redovito dezinficirati

Ovih sedam predmeta morate redovito dezinficirati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U posljednje smo vrijeme zbog opasnosti od zaraze koronavirusom postali svjesniji važnosti redovite dezinfekcije. Ipak, neke je stvari potrebno dezinficirati bez obzira na koronavirus jer u protivnom mogu postati pravo leglo virusa i bakterija i uzrokovati brojne zdravstvene probleme bez obzira na to što više puta dnevno perete i dezinficirate svoje ruke.

Pripremili smo popis predmeta koje, bez iznimke, redovito trebate očistiti dezinfekcijskim sredstvom.

Mobitel

Mobitel je jedan od onih predmeta koje najčešće diramo i približavamo licu. Upravo je to razlog zašto ga redovito trebate očistiti.

Kako biste izbjegli oštećenje uređaja tijekom čišćenja, najbolje da to učinite pomoću pamučne blazinice i alkohola. Najprije skinite masku ako ju imate na svom mobitelu, a zatim preko mobitela i maske prijeđite blazinicom na koju ste nakapali 70-postotni alkohol.

Nakon čišćenja operite svoje ruke i vratite masku na mobitel.

Miš i tipkovnica

Iako ih redovito diramo, tipkovnicu i miš se mnogi ne sjete redovito čistiti, no u njima se također može kriti niz bakterija i virusa.

Tipkovnicu najprije iskopčajte kako biste prekinuli dovod struje, okrenite ju naopako i pažljivo pomoću nastavka za prašinu na usisavaču pređite preko nje. Zatim površinu tipkovnice i miša očistite pomoću pamučne krpice i dezinfekcijskog sredstva, pazeći pritom da tekućina ne uđe u utore.

Kvake i prekidači za svjetlo

Iako ste oprali ruke nakon ulaska u kuću, svejedno trebate dezinficirati kvake i prekidače za svjetlo, pogotovo kada je riječ o kvaki na ulaznim vratima.

Za čišćenje ovih površina također se poslužite pamučnom krpicom i dezinfekcijskim sredstvom te pazite da se alkohol ne cijedi s krpice kako tekućina ne bi ušla unutar prekidača.

Kuhinjske površine

Kuhinjske površine se lako prljaju, stoga smo sigurni da ih redovito čistite. No, samo čišćenje mrlja nije dovoljno ako ne ubijete bakterije i viruse koji se nakupljaju u kuhinji. Za čišćenje kuhinje upotrijebite dezinfekcijski sprej namijenjen upravo čišćenju namještaja, pritom pazite da odaberete sprej koji nije preagresivan za materijal od kojeg su kuhinjske površine napravljene.

Radni stol i stolica

Većinu svog radnog dana provodite sjedeći za stolom, stoga je i radno mjesto, bez obzira radite li od doma ili u uredu, važno redovito dezinficirati. Za čišćenje radnog mjesta vrijede ista pravila kao i za kuhinjske površine, koristite dezinfekcijski sprej za čišćenje namještaja, a posebnu pozornost obratite na naslon za ruke.

Daljinski upravljač

Daljinski upravljač od televizora također je jedan od predmeta koje najčešće diramo. Kako biste ga dezinficirali najprije uklonite baterije, a zatim površinu očistite pomoću krpice i alkohola. Da biste očistili tipke koristite štapić za uši natopljen dezinficijensom. Pričekajte da se daljinski upravljač potpuno osuši prije no što vratite baterije u njega.

Ključevi

Svaki put kada se vratite iz vana dezinficirajte svoje ključeve. Najlakše ih je očistiti tako da ih pošpricate dezinfekcijskim sredstvom i ostavite da se osuše, a privjeske na njima očistite blazinicom natopljenom u alkohol.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti