Ovisnici o kokainu uskoro neće osjećati njegove učinke

Ovisnici o kokainu uskoro neće osjećati njegove učinke

Ovisnici o kokainu uskoro neće osjećati njegove učinke
  • Objavljeno: Utorak, 28.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U roku od dvije godine, ovisnici o kokainu koji bi se željeli odviknuti, mogli bi sudjelovati u novom istraživanju genskom terapijom, koja im daje dodatne kopije gena koji inače „čisti" drogu iz organizma. Terapija će se kombinirati s novim cjepivom koje zaustavlja kokain da utječe na mozak. Ideja je jednostavna, ako niste uživali pod utjecajem droge, imate manju vjerojatnost da ćete postati ovisni.

Gen u ovom pitanju stvara brzo-djelujuću verziju butirilkolinesteraze, prirodni ljudski enzim koji uništava kokain. Davanjem više „kopija" ovisnicima spriječilo bi se njihovo uživanje u drogi za vrijeme dok se oni pokušavaju odviknuti.

Terapija bi trebala funkcionirati, ako se pokusi na štakorima mogu uzimati u obzir. Štakori se nisu upuštali u aktivnosti koje potražuju kokain u trajanju do godinu dana.

„Samo jedna konzumacija u roku godinu dana od odvikavanja od kokaina sprječava 90 posto ovisnika da ostanu čisti," objašnjava Stephen Brimijoin iz Mayo klinike u Rochesteru, u Minnesoti.

Brimijoin koristi bezopasne viruse za isporuku gena u stanice štakora. Gen je uglavnom preuzet iz stanica jetre, gdje se stvara visoka, ali bezopasna količina enzima, u trajanju od najmanje godinu dana.

Ubrizgavanje enzima izravno u ovisnike ne bi bilo učinkovito, jer bi brzo nestao i bila bi potrebna nadopuna. „Odlučili smo da je dugoročni način dostavljanja imao najveći potencijal za dobivanje veće razlike," kaže Brimijoin.

Brimijoina brine kako čak i više kopija gena za butirilkolinesterazu možda neće djelovati dovoljno brzo da spriječi ovisnike da se ne vrate na stari put.

Zato se udružio s istraživačima koji su stvorili cjepivo koje stvara antitijela koja se vežu gotovo odmah za kokain, sprečavajući tako drogu da uopće dođe do mozga.

Nakon što su antitijela presrela rani „udarac", enzimi mogu počistiti preostali kokain, tako potpuno blokirajući efekt ugođaja koji stvara droga.

Plan znanstvenika je testirati ovaj pristup u istraživanju s ljudima kroz sljedećih nekoliko godina.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti