Ovo povrće je prirodni lijek za srce i vitku liniju

Ovo povrće je prirodni lijek za srce i vitku liniju

Ovo povrće je prirodni lijek za srce i vitku liniju
  • Objavljeno: Utorak, 23.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kad dođe toplije vrijeme priroda se budi, cvijeće uljepšava okoliš, a sezonsko voće i povrće ukrašava tanjure. Mnogima omiljeno voće i povrće dozrijeva upravo u prijelazu s proljeća na ljeto, a među njima je i tikvica – kraljica vitke linije koja štiti srce.

Tikvice – povrće bogato vlaknima

Posljednjih godina tikvice su postale popularno povrće, dodatak svim laganim jelima i dobile pažnju koju svakako zaslužuju. Tikvice imaju vrlo niski udio ugljikohidrata, bogate su vlaknima, nemaju masti, i imaju malo kalorija i proteina.

Osim toga, tikvice obiluju vitaminom C, kalijem i magnezijem, a sadrže i folate, odnosno vitamin B9 u prirodnom obliku koji je prijeko potreban trudnicama, dojiljama, anemičnim osobama te osobama s malignim bolestima.

Tikvice za mršavljenje

Tikvice se danas često nalaze na tanjurima onih koji se zdravo hrane. Osim bogatog nutritivnog sastava, prednost tikvica je ta što je može lako kombinirati s mesom ili drugim povrćem, a zbog čvrste teksture pri kuhanju često se koristi kao zdrava zamjena za tjesteninu.

Konzumacija svakog povrća koje sadrži malo kalorija i puno hranjivih sastojaka i vlakana, dobra je za mršavljenje i kontrolu tjelesne težine, a tikvica je po tim parametrima izvrstan izbor.

Tikvice štite kožu i srce

Uz brojne vitamine i minerale kojima obiluju, tikvice sadrže i karotenoidi – posebno lutein i zeaksantin, koji se nalaze u kori tikvice. Oni štite našu kožu od UV zraka i zagađenja, a mogu usporiti starenje kože pomažući joj da ostane hidrirana i elastična.

Također, hrana bogata karotenoidima dobra je za kosti i može usporiti ili smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dok kalij u tikvicama pomaže regulirati krvni tlak, a vlakna pomažu održati zdravlje srca.

Tikvice recepti

Ako ne znate kako obogatiti vaš jelovnik s tikvicama, donosimo vam 5 zdravih i jednostavnih recepata s tikvicama koje ćete sigurno obožavati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti